Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović i Čović danas “na kafi”, tema deblokada Doma naroda Parlamenta BiH

Preuzmite sliku

U Parlamentu Bosne i Hercegovine u toku je sastanak članova Kolegija Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Sastanku bi se trebao pridružiti i Nikola Špirić, ali nije poznato da li je on došao. Kako je Čović ranije rekao, on će “popiti kafu” sa Izetbegovićem i Špirićem kao i to da ovo nije formalni sastanak. Tema je deblokada Doma naroda PSBiH, odnosno državnih institucija.

Na sastanak je stigao Izetbegović, lider SDA i predsjedavajući Doma naroda, a u zgradi je od ranije navodno bio Čović, lider HDZ-a i njegov zamjenik. Za Špirića nema informacije da li prisustvuje sastanku, izvještava N1.

Predstavnici RS već danima blokiraju rad državnih institucija na način da ne učestvuju u radu parlamenata. Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i predstavnik vladajuće koalicije iz RS, jučer je najavio i nove radikalne poteze.

Traže ukidanje odredbi zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. Također, ne slažu ni se odlukama Ustavnog suda BiH koji je za odredbe Zakona o šumama u RS kazao da nisu u skladu s Ustavom BiH i da trebaju biti ukinute.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje