Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: General Delić bio je blag, ali hrabar i ustrajan čovjek

Preuzmite sliku

Godišnjica smrti generala Rasima Delića, ratnog komandanta Armije RBiH, obilježena je danas na mezarju Kovači u Sarajevu.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je u obraćanju da je velika nepravda što je Delić osuđen za ratne zločine jer se lično suprotstavio nekima koji su počeli da vrše osvetu nad Srbima u Sarajevu, zbog čega mu je sin zamalo poginuo.

Naglasio je da je Delić bio blag, ali hrabar i ustrajan čovjek koji je na svaki način ličio na svoj narod.

– Ta njegova sposobnost, hrabrost i snaga nisu bile očigledne ali su postajale kada zatreba. Bio je izuzetno sposoban vojnik – istakao je Izetbegović.

Dodao je da je Delić po preuzimanju komande nad Armijom RBiH neuvezane jedinice dobrovoljaca ujedinio i od njih napravio silu koja je zaustavila nadmoćnijeg neprijatelja.

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH Salko Bukvarević rekao je da je Delić bio čovjek koji je sve ljudske, profesionalne i stručne kvalitete stavio u funkciju obrane Bosne i Hercegovine i izgradnji bolje budućnosti za njene narode i građane.

Dodao je da je bio prisiljen nastaviti borbu i nakon okončanja agresije na BiH, ne samo za vlastitu nevinost nego za pravdu a protiv pokušaja prekrajanja historijskih činjenica.

Osim članova Delićeve porodice, obilježavanju godišnjice prisustvovao je ministar za boračka pitanja KS Ismir Jusko, kao i predstavnici udruženja boraca. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje