Četvrtak, 5. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Erdoganu sam rekao da je genijalac i da može da pomogne iz daljine

Preuzmite sliku

Bakir Izetbegović, lider SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao je da je na sastanku s predsjednikom Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao “o svemu”, tačnije o situaciji u Bosni i Hercegovini te da je sastanak trajao dva sata.

– Erdogan ima dobre odnose sa Vučićem pa i sa Dodikom i on je čovjek kojem to polazi za rukom te to treba iskoristiti. Umjesto da pravimo probleme koji će da otjeraju djecu iz ove zemlje i Balkana, hajde da pravimo normalniju državu, da pravimo autoput Sarajevo – Beograd, da radimo razne dobre stvari gdje nam može pomoći turska strana – izjavio je Izetbegović za N1.

“Tri velika brata”

Na pitanje ima li predsjednik Turske ideju kako bi se trenutna kriza mogla prevazići, Izetbegović kaže da ne treba pristati na ideju Zorana Milanovića o “tri velika brata”.

– Vidite, pozvani su bili, a mislim da je to bila ideja Zorana Milanovića, tri predstavnika tri naroda u BiH, pa uzmi i “tri velika brata”. Na to ne treba pristati. Ja nisam na to pristao. Ova zemlja ima svoje institucije. Ja nisam bošnjački predstavnik, ja sam predstavnik jedne stranke. Ne želim da Bosnu i Hercegovinu na takav način tretiraju – istakao je Izetbegović.

Dodao je da je Erdogan pitao je li istina da nije zainteresiran za tu stvar te da je on odgovorio da jeste istina.

Erdogan je genijalac

– Pa šta možemo pomoći, upitao je. Ja sam rekao da je on (Erdogan) dobar sa srpskom stranom i naravno jako dobar sa bošnjačkom. Da može ući u taj problem pa nam pokušati ukazati iz daljine na neku mogućnost, jer Erdogan je genijalac. Od jednog neuglednog orijentalnog grada on je napravio moderni, savršeno uređeni Istanbul. Od jedne neuredne ekonomije napravio je jednu od najboljih ekonomija na svijetu. On je čovjek koji zna da prepozna i njegovi saradnici će ući u ovaj odnos u BiH, upoznat će ga sa svime i možda i on mogne iz daljine, a sa svojim iskustvom da prepozna ono što mi ovdje ne vidimo, jer su nam drveta pred nosom, što se kaže – rekao je Izetbegović, između ostalog.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje