Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Crnogorsko čojstvo i Vučićevo bježanje od istine

Preuzmite sliku

Rezolucija Skupštine Crne Gore, kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i zabranjuje njegovo negiranje, veliki je korak ka prihvatanju istine o događajima iz 90-ih godina, što je temelj za nastavak uspostavljanja povjerenja i izgradnje boljih odnosa među državama i narodima na Balkanu, kazao je danas predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Kako je ocijenio, nervozne reakcije koje dolaze iz Srbije pokazuju, nažalost, da na toj strani još nema spremnosti za takvu vrstu suočavanja s istinom o čemu najbolje svjedoči reakcija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji Crnoj Gori prigovara što se “miješa u pitanje Srebrenice” i pita se “kakve veze ima Srebrenica s Crnom Gorom”.

– Crnogorci i Crna Gora, kao i svi narodi i države koji pripadaju civiliziranom i demokratskom svijetu, svakako se trebaju “miješati u pitanje Srebrenice”. Bilo koji zločin počinjen nad nedužnim ljudima, a naročito genocid, tiče se svakog pravednog i istinoljubivog čovjeka na svijetu, svakog naroda i svake države – podvukao je Izetbegović.

Kako je dodao, tome svjedoče brojne rezolucije diljem svijeta, od Amerike i Australije, do Azije i Evrope, kojima je osuđen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, a posebno Crna Gora ima šta da kaže o genocidu koji je počinjen u Srebrenici, jer je politikom Miloševićevog režima bila uvučena u agresiju na Bosnu i Hercegovinu i zlo koje je počinjeno diljem Balkana.

– Crnogorci u Skupštini Crne Gore, sa srebreničkim cvijetom na reveru, pokazali su da u njima živi hrabrost i istinoljubivost, koju oni jednom riječju zovu – čojstvom. To čojstvo znači osvrnuti se za sobom, pogledati se u ogledalo i priznati da si napravio grešku i grijeh – stava je lider SDA.

Naglašava da su Crnogorci ovakvim odnosom, poput najvećih evropskih naroda, pokazali da su spremni da odbace historijske zablude i da na temeljima istine, ma koliko ona nekad gorka bila, grade buduće odnose sa svojim okruženjem.

Prije nekoliko godina, podsjeća Izetbegović, izgledalo je da će i Srbija predvođena Aleksandrom Vučićem imati snage da se suoči s prošlošću, ali to se nije desilo i vjerovatno se neće ni desiti.

– Vučić se vraća samozavaravanju u kom bilo koji Srbin i Srbija nikad ne mogu biti krivi i odgovorni za počinjeno zlo, a krivi su. To neopozivo svjedoči historija, presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde. Pred oba suda pravosnažno je presuđeno da je u Srebrenici počinjen genocid – podvukao je.

Napominje i da je pred Haškim tribunalom presuđeno većini srpskog vojnog i političkog rukovodstva, a pred Međunarodnim sudom pravde Srbija je, kao prva država na svijetu, zbog nesprečavanja, proglašena krivom za kršenje Konvencije o genocidu Ujedinjenih nacija.

Iako su međunarodni sudovi utvrdili krivicu pojedinaca i odgovornost sistema oličenog u Miloševićevom i Karadžićevom režimu, Vučić već godinama uporno krivicu želi ostaviti na teret kompletnog srpskog naroda, čime očito želi amnestirati zločince iz tog naroda i sistem koji ih je proizveo, ali Izetbegović kaže da to pitanje na koje će Srbi i Srbija sami sebi morati dati odgovor.

– Pri tome, morali bi imati na umu da su bježanje od suočavanja s istinom nove-stare zablude oličene u takozvanom “srpskom svetu” kao zamjeni za “Veliku Srbiju”, priprema za nove paternalizme, za tihe agresije i pokušaje dominacije, koji nikome ništa dobro neće donijeti – zaključio je Izetbegović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje