Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izbori idu, CIK nema rješenje za glasanje u doba koronavirusa

Preuzmite sliku

Hiljade maski, rukavica, vizira, beskontaktnih toplomjera, pa čak i zaštitnih kombinezona, potrebno je nabaviti do 15. novembra, kako glasačka mjesta ne bi postala klasteri za širenje korona virusa.

Svjesni su toga u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, ali još nemaju rješenja za ovaj problem.

CIK BiH je prije 10 dana svim opštinama i gradovima poslao dopise u kojim ih obavještava da su obavezni da obezbijede beskontaktne toplomjere, maske i dezinfekciona sredstva, sapune, ubruse… pa čak i zaštitne kombinezone za članove biračkih odbora, koji su u direktnom kontaktu s biračima. Takođe, od lokalnih zajednica je zatraženo da obezbijede fizičku distancu na biračkim mjestima.

  • On je u izjavi za RTRS rekao i da se nada da će “viši nivoi vlasti pokazati razumijevanje” za ovaj problem.

    Međutim, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija, nije baš pokazao previše razumijevanja. Poručio je da je CIK trebalo da ove troškove predvidi u svom budžetu i da budžet prilagodi uslovima pandemije.

    – Očekivanja da će se sada, u takom kratkom roku, obezbijediti sve što oni traže, nije realno. Neka se prije svega obrate zdravstvenim radnicima, da ustanove šta im je zaista neophodno za bezbjedno održavanje izbora – rekao je nedavno Tegletija.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,