Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

IZBiH: Ove godine neće biti organizovano obavljanje obreda hadža iz Bosne i Hercegovine

Preuzmite sliku

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je od nadležnog Ministarstva hadža Kraljevine Saudijske Arabije obaviještena o odluci da se hadž ove godine zbog pandemije koronavirusa organizuje samo sa manjim brojem hodočasnika koji se već nalazi na teritoriji Saudijske Arabije.

Shodno tome i Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine neće organizovati obavljanje obreda hadža iz Bosne i Hercegovine. Odlazak na hadž se neće organizovati niti iz bošnjačke dijaspore.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, kako ističu,  ima puno razumijevanje za odluku nadležnih vlasti Saudijske Arabije i izražava svoju podršku nastojanjima da se hadž organizuje makar uz simbolično prisustvo hadžija iz čitavog svijeta. Islamsko učenje počiva na principu svetosti i zaštite ljudskog života.

– Ured za hadž i umru se tokom svih ovih godina uvjerio u to da je briga za zdravlje i sigurnost hadžija konstantna politika Kraljevine Saudijske Arabije. Kada se, voljom Božijom, steknu uslovi za organizirano obavljanje obreda hadža i umre, Ured za hadž i umru će o tome blagovremeno obavijestiti vjernike – istakli su iz ovog ureda. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje