Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iz Šejkovače ispraćena kolona s posmrtnim ostacima 16 žrtava zločina u Prijedoru

Preuzmite sliku

Kolona s posmrtnim ostacima 16 žrtava zločina na području Prijedora ispraćena je iz Identifikacionog centra Šejkovača kod Sanskog Mosta, u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Tabute sa nekompletnim posmrtnim ostacima žrtava na rukama do kamiona prenijeli su članovi porodica ubijenih.

U tišini su se u hali Identifikacionog centra oprostili od najmilijih koji će 30 godina nakon zločina konačno pronaći smiraj. Sutra će biti ukopani nakon šehidske dženaze u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

Ibrahim Kahrimanović, član Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, Dana sjećanja i dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane, podsjetio je da će ove godine biti ukopano 16 osoba.

“Danas ćemo ih odvesti u Kozarac gdje ćemo sutra u 12, odnosno 13 sati klanjati dženazu i ispratiti na konačan smiraj tih 16 šehida. U Prijedoru je ubijeno oko 3.150 osoba, tragamo za još oko 600 osoba”, izjavio je Kahrimanović.

Prema njegovim riječima, na tragu su da pronađu još jednu ili dvije grobnice.

“Godinama smo tražili pa pronašli Tomašicu”, rekao je Kahrimanović.

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava će iz Šejkovače proći kroz Sanski Most, potom Ključ pa preko Bosanskog Petrovca kroz Bihać, zatim će stići u Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, potom Prijedor i konačno je planirano da stigne u Kamičane u 20 sati.

Kolektivna dženaza će se obaviti sutra, 20. jula.

“Poruka je da građani Bosne i Hercegovine, nebitno koje vjere i nacije, vide šta se desilo. Kada vide taj kamion sa bosanskom zastavom, kolonu familija koje prate svoje šehide, prisjete 1992. godine”, dodao je Kahrimanović.

Beisa Šupuk je iz Šejkovače ispratila zeta Seada Avdića.

“Ubijen je u 37. godini na Korićanskim stijenama. Živio je i radio u Prijedoru. Iza njega su ostale supruga, koja je bila trudna i kćerka od šest godina. Sve kosti nisu odmah pronađene. Čekali smo nekoliko godina da se pronađe još kostiju”, ispričala je Šupuk.

Kako je kazala, bio je mašinski inženjer.

“Odveden je od kuće kao civil. Odveden je u logor Trnopolje gdje je bila cijela familija. Njegova supruga je rodila sina nakon njegove smrti”, dodala je Šupuk.

U Prijedoru je ‘90-ih godina ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne) na području deset općina i tri države – Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje