Ponedjeljak, 18. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Iz IDDEEA-e apeluju na strpljenje: Nema straha da će građani ostati bez pasoša

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) saopštili su danas da, zbog tehničkih razloga te smanjenog kapaciteta izrade pasoških knjižica, nisu u mogućnosti da u punom kapacitetu vrše personalizaciju i isporuku pasoša na lokacije nadležnih organa.

Podsjećaju da je u prethodnom periodu zaključen ugovor na period od jedne godine sa dobavljačem pasoških knjižica čime je osiguran kontinuitet u izdavanju pasoša za građane Bosne i Hercegovine.  – Trenutni dobavljač vrši izradu pasoških knjižica u smanjenom kapacitetu, a zbog nedostatka repromaterijala čija se isporuka očekuje u narednom periodu od mjesec dana – navodi se u saopštenju IDDEEA.

S tim u vezi, IDDEEA u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima, kako dodaju, čini sve da u ovom periodu odgovori na zahtjeve za izdavanje pasoša u što kraćem roku, te naglašavaju da nema nikakve bojazni da će građani ostati bez pasoša. – Navedeni tehnički problem kod dobavljača je u fazi rješavanja, imamo čvrsta uvjeravanja dobavljača da će se problem nedostatka repromaterijala riješiti u što kraćem roku, čime će se normalizovati cjelokupan proces izdavanja pasoša, naglašavaju, javlja Fena.

Mole građane za razumijevanje, a da ukoliko se radi o tzv. hitnim slučajevima (liječenje u inostranstvu, bolest i smrt člana uže porodice) građani pokreću postupak izdavanja putnih isprava u roku kraćem od propisanog, i u tom slučaju će se putne isprave izdavati bez dugotrajne procedure. Cijena i naknada za izdavanje ovih putnih isprava ista je kao cijena putne isprave izdate u redovnom postupku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,