Utorak, 2. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iz Bune izvučena haubička granata (FOTO)

Preuzmite sliku

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite u petak su, u prvoj samostalnoj ronilačkoj operaciji, uspješno uklonili haubičku granatu u Blagaju, koja se nalazila na dubini 1,80 do 2,00 metra, na lokaciji ispod Lahine ćuprije u koritu rijeke Bune.

Po riječima šefa Odsjeka za eksplozivna sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite Seada Vrane, radi se o haubičkoj granati od 122 milimetra koja je, u slučaju detonacije pod vodom, mogla za promet onesposobiti most ispod kojeg se nalazila.

Prije desetak dana mještani Blagaja prijavili su kako se na spomenutoj lokaciji nalazi neeksplodirano ubojito sredstvo, nakon čega je izvršeno primarno izviđanje. Konstatirano kako sredstvo ne može biti uklonjeno bez zarona, kazao je Vrana, te dodao kako je cijela akcija obavljena u dvije faze.

Ronioci su na dnu rijeke Bune svezali granatu, koja je zatim izvučena na čamac i transportirana na kopno, gdje je predana timu za uništavanje eksplozivnih sredstava. Granata je uskladištena do uništenja koje bi trebalo biti izvršeno u ponedjeljak.

Vođa pirotehničkog tima Federalne uprave civilne zaštite Sead Fatušić kazao je kako je granata izvučena klasičnim zaranjanjem uz pomoć operativaca na kopnu.

Inače, dosad su ronioci FUCZ-a uglavnom radili uz prisustvo instruktora, no danas su imali priliku samostalno primijeniti stečena znanja i vještine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,