Nedjelja, 24. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iz BiH upućena podrška Turskoj u borbi protiv terorizma

Preuzmite sliku

Nevladine organizacije, građani i zvaničnici iz Bosne i Hercegovine uputili su poruke podrške Republici Turskoj u borbi protiv terorizma, nakon što su Oružane snage ove zemlje pokrenule operaciju “Maslinova grana” s ciljem eliminacije terorističkih organizacij PYD/PKK i ISIS iz sjeverozapadnog sirijskog grada Afrina.

“Vlada Republike Turske i turski narod su dokazani prijatelji BiH i naroda BiH. Zbog jakih prijateljskih, historijskih, bratskih veza smo zabrinuti zbog terorističkih aktivnosti koje se poduzimaju protiv Republike Turske i turskog naroda. U posljednjih nekoliko godina Republika Turska je na udaru različitih terorističkih organizacija (PKK,YPG, ISIL) koje su izvršile mnoge napade na civile u Republici Turskoj i u drugim susjednim državama. Cilj napada tih terorističkih organizacija jeste ugrožavanje sigurnosti i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Turske. Zbog toga razumijemo i podržavamo odluku Vlade Republike Turske zbog pokretanja vojne akcije turskih vojnih snaga u regiji Afrin”, navedeno je u saopćenju 12 nevladinih organizacija iz BiH predvođenih Asocijacijom Mostovi prijateljstva iz Zenice.

Kako je navedeno u  pismu podrške, sigurnost granica, i pograničnog područja je jedan od ključnih uslova za stabilnost svake države. Terorističkim aktivnostima i prisustvom PYD/PKK na području regije Arfin onemogućeno je uspostavljanje mira duž turske južne granice, kao i povratak nekoliko miliona sirijskih izbjeglica od kojih je i nekoliko stotina hiljada Kurda, na svoja ognjišta.

“Republika Turska je pokazala na najbolji mogući način prihvatom velikog broja izbjeglica iz Sirije da ne prihvata podjele prema vjeri, nacionalnosti i jeziku. Teroristi i terorističke organizacije terorističkim napadima u posljednjih nekoliko godina ubili su stotine i ranili hiljade civila postavljajući bombe na ulice, trgove, raketirajući gradove i sela. Dokaz njihovih nedjela i zločina su i nedavno raketiranje džamije u Kilisu, ili u posljednjih nekoliko dana bombardovanje gradova Hatay, Reyhanli, Kilis u Republici Turskoj i ubijanje i ranjavanje civila”, poručeno je u pismu podrške.

I Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pružio je podršku vlastima i naroduTurske u borbi protiv terorizma.

“Koristim priliku da dam punu podršku borbi i vlastima u Turskoj, legalno izabranim vlastima, da se izbore sa svim negativnim dešavanjima na granicama Turske i da pokušaju na pravi način otkloniti sve negativne konotacije i sve ovo što se dešava oko terorizma i terorista u Turskoj”, izjavio je Skaka.

Istakao je da “kao prijatelji Turske, uvijek podržavaju sve ono što je legalno i što rade legalno izabrane vlasti u Turskoj”.

Gradonačelnik Sarajeva je podsjetio i da Grad Sarajevo gaji kvalitetnu međunarodnu saradnju te da su se pobratimili sa Skopljem, intenzivno rade sa Zagrebom te imaju vrhunsku saradnju s Ljubljanom.

“Želja nam je da se nametnemo kao regionalni lider, kao grad koji će okupljati sve gradove iz regije. U tom smislu, jako je važno i na međunarodnom planu spomenuti ulogu gradova unutar Turske, kao što su Ankara, Istanbul i Bursa u razvoju Grada Sarajeva i u našim pobratimskim odnosima”, kazao je Skaka.

Podsjetio je da je Grad Sarajevo bio prva delegacija koja je nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, 15. jula 2016. godine, posjetila Istanbul i odali počast svim nevino stradalim građanima Turske.

Oružane snage Turske (TSK) nastavile su vojnu operaciju “Maslinova grana” u sirijskom Afrinu, koja je pokrenuta u subotu s ciljem uspostave sigurnosti u pograničnom pojasu, neutralizacije terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIS-a, oslobađanja teritorije pod okupacijom terorista i pružanja podrške narodu na tom području. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje