Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

IZ BIH pokreće postupak protiv imama iz Kozarca: “Žalimo zbog svega”

Preuzmite sliku

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine pokrenula je disciplinski postupak protiv imama iz Kozarca Amira Mahića zbog neprimjerenih izjava o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Svetom Savi, saznaje N1.

Žalimo zbog svega, to nikome nije trebalo, očekujemo i izjavu imama”, kratko su nam rekli u Islamskoj zajednici uz naznaku da će se danas zvanično i detaljno oglasiti.

Imam iz Kozarca je skandaloznu izjavu dao upravo 27. januara na dan Svetog Save kojeg je doveo u vezu sa fašizmom, a SPC sa sektom.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, reagovao je na izjavu Mahića, kaže da su crkve i džamije Božije kuće i u njima treba svjedočiti dobro.

“Nikada sijati otrov, mržnju, a da se to u Kozarcu upravo i desilo. Nažalost ovo nije jedini primjer, bilo na desetine sličnih propovjedi po džamijama, kojima se vrijeđa srpski narod i SPC“, naglasio je.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor i potpredsjednik Skupštine grada Azra Pašalić, najoštrije su osudili vrijeđanje srpskog svetitelja i SPC.

Iz Okružnog prijedorskog tužilaštva potvrđeno je da rade na predmetu, koji se odnosi na govor mržnje imama Amira Mahića prema SPC.

U izjavi je imam iz Kozarca Amir Mahić kazao kako shvata da je u nekim zaključcima bio preoštar, ali da nije imao namjeru ikoga uvrijediti.

Imam potrebu istaći kako mi nije bila namjera bilo koga uvrijediti, posebno ne moje prijatelje i komšije ili sveštenstvo i pripadnike Srpske pravoslavne crkve (SPC) – kazao je glavni imam Medžlisa Kozarac hafiz Amir Mahić za Preporod.info.

O slučaju se oglasio i MUP- RS-a navodeći da se utvrđuje odgovornost imama iz Kozarca, a nakon što se na Youtubeu pojavio snimak navodnog širenja mržnje.

U saopćenju se dodaje da je za dalje informacije nadležno Okružno javno tužilaštvo Prijedor.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje