Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iz afere u aferu: Je li glavna tužiteljica zaustavila hapšenje Savčića

Preuzmite sliku

Portal Istraga.ba objavio je nedavno dokumente, interni izvještaj jednog od državnih tužilaca, kako je glavna tužiteljica, Gordana Tadić, zaustavila 2019. hapšenje nedavno odbjeglog od pravde, optuženog za genocid, Milomira Savčića.

Iz Tužilaštva BiH niti su demantovali, niti odgovorili na ove konkretne navode. A Ured disicplinskog tužioca VSTV-a formirat će o svemu predmet po službenoj dužnosti i shodno navodima iz medija.

Portal Istraga objavio je interni Izvještaj koji je napisao Predrag Tomić, postupajući tužilac u predmetu Milomir Savčić. Tu se između ostalog navodi, kako je u decembru 2019. tužilac Tomić uputio u proceduru Naredbu o hapšenju Savčića. No, sve je ubrzo stopirano, piše, između ostalog, u dokumentima Istrage.

“Nakon što je Naredbu o hapšenju Savčić Milomira parafirao Odobašić, krenulo se u dostavljanje Naredbe SIPA-i i tražilo se postupanje po istoj. Istog dana (3.12) oko 12 sati i 10 minuta, nakon što je uredno zapakovanu Naredbu o hapšenju s prilozima stručna saradnica Šenderović Vanda odnijela na otpremu pošte da se ista dostavi SIPA-i, telefonom je tužitelja Tomića pozvala Hidić Senada i obavijestila tužitelja da ako Naredba za hapšenje nije otpremljena – da se STOPIRA, jer je tako naređeno od Glavne tužiteljice Tadić Gordane”, stoji u izvještaju Istraga.ba.

Iz Tužilaštva BiH, ni riječi o ovome. Javnosti su tek proslijedili saopštenje iz augusta ove godine, koje se odnosi na bjekstvo Savčića, dvije godine nakon. U saopštenju okrivljuju Sud BiH za propuste. Iz Suda, nisu ostali dužni.

“Tužilaštvo ne daje odgovore na nove medijske informacije o unutrašnjem postupanju Tužilaštva iz 2019. godine. Tada je Sud, po prijedlogu Tužilaštva, izdao i Tužilaštvu uredno dostavio naredbu za pretresanje, ali zašto ona nije realizovana, Sudu nije službeno poznato”, kazali su iz Suda BiH.

Osim toga, iz Suda BiH navode i kako im nije jasno, zašto Tužilaštvo u slučaju Milomir Savčić, kada su zatražili pritvor, nisu naveli jedan od najčešćih razloga, a to je – opasnost od bjekstva. Tužilaštvo BiH je to učinilo, navode iz Suda, tek nakon što je Savčić pobjegao. Zašto javnost tek nakon dvije godine saznaje i da je, glavna tužiteljica, Gordana Tadić, navodno zaustavila hapšenje generala, da li je tužilac Tomić izvještaj napisao davno ili nedavno, zvaničnih informacija iz ove ustanove, po ustaljenoj praksi, nema.

“Još uvijek ne znamo da li je ovaj dokument autentičan, niti je neko potvrdio njegovu autentičnost, pokušali smo kontaktirati tužioca Predraga Tomića međutim nismo dobili odgovor kako od njega tako ni iz Tužilaštva. Postavlja se tu i niz drugih pitanja kada je ovaj dokument, ako je autentičan, sačinjen, da li ga je sačinio tužilac Tomić i kome ga je uputio, da li šefu svoga Odjela ili nekome drugom, kada ga je uputio je li tada kada govorimo o hapšenju 2019. godine ili danas kada zapravo imamo Odluku drugostepene disciplinske komisije o smjeni Gordane Tadić”, kazala je Džana Gazibara Brkanić, BIRN.

A drugostepena disciplinska komisija VSTV-a, nedavno je potvrdila odluku o smjeni Gordane Tadić. Čeka se epilog njene žalbe. Milomir Savčić je tek jedna od afera za vrijeme njenog mandata. No, iskazali se nisu ni prethodnici. (Istraga.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje