Četvrtak, 28. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ivanić u posjeti Mostaru: Tužbu protiv Srbije pokušavaju pokrenuti Bošnjaci, a ne BiH

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić danas je posjetio Mostar te se u Vladičanskom dvoru sastao s predstavnicima srpskih organizacija iz Mostara i s grupom povratnika koji imaju probleme s imovinom zbog izgradnje autoputa, te mu je uručena povelja “Atanasija Šola” za riješavanje životnih problema Srba u Mostaru.

Ivanić je kazao kako je došao na poziv određenog broja povratnika u Mostaru kako bi vidio na koji im način može pomoći, a jedan među njima svakako je potencijalna trasa Koridora 5c kroz mostarsko gradsko područje Jugoistok, što bi značilo kako je kazano novo iseljavanje srpskih povratnika.

“Kao neko ko ima obavezu da sluša ljude, saslušao sam argumentaciju danas i imam namjeru da se više nego do sada, iako ustavno nije moja nadležnost, ali politički sigurno jeste, uključim u ovo pitanje, da se pokuša uraditi sve što se može da se na nivou Federacije postigne neko rješenje koje bi bilo prihvatljivo svima”, kazao je Ivanić, navodeći kako argumenata ima dosta, te da će ovih dana obaviti niz razgovora kako bi se taj problem riješio.

Razgovaralo se i o ostalim problemim Srba u Mostaru, a predsjednik Koordinacijskog odbora srpskih organizacija u Mostaru Dušan Golo je naglasio kako je održavanje izbora ono što srpski narod u gradu na Neretvi najviše priželjkuje.

“Objektivno sagledavajući situaciju oni koji su najzainteresiraniji za provođenje izbora je srpski narod, jer jedini oni ne mogu da utiču na raspodjelu Budžeta Grada Mostar niti mogu da participiraju s određenim djelom sredstava kako bi zadovoljili neke svoje potrebe”, pojasnio je Golo.

Predsjedavajući Ivanić se složio da rješenja za Mostar ne može biti bez Srba, te obećao kako je njegova obveza boriti se da Srbi budu konstitutivan narod u kantonima u kojima više od šesnaest godina nisu to.(AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,