Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ivanić i Crnadak o odluci Suda u Haagu: Pobjeda prava nad politikom

Preuzmite sliku

Međunarodni sud pravde u Haagu odbio je zahtjev BiH za revizijom presude protiv Srbije iz 2007. godine.

Ivanić je istakao da je ovakav odgovor suda očekivan, da je u pitanju bila složena pravna bitka kojom se bavio duži vremenski period.

– Imao sam jasne argumente i to pokazuje da se na drugačiji način mudrošču i argumentima može ostvariti politički cilj, rekao je Ivanić i dodao da ovo smatra i nekom vrstom ličnog uspjeha u političkoj karijeri.

Prema njegovim rijećima i u međunarodnom pravu, kada imate argumente, iako oni dolaze iz RS, može se doći do pobjede i ostvariti adekvatan cilj.

Prema riječima Ivanića, zahtjev je otvorio nekoliko krupnih pitanja na koje se mora dati odgovor, prvi je vaninstitucionalno djelovanje, drugo da niko nema pravo da koristi ime BiH od strane samo jednog naroda.

 • Rekao je i da se mora dati odgovor na paralelne strukture institucija BiH.

  – Imali smo priliku da bošnjački član Predsjedništva daje naredbe bošnjačkim ambasadorima, da se otvaraju pisma upućena meni i na te stvari se mora staviti tačka, rekao je Ivanić i istakao da on nije ništa radio van institucija.

  Ponovio je da je zahtjev za reviziju bio udar na BiH, te naglasio da će u narednim nedeljama insistirati da se na sva sporna pitanja stavi tačka.

  – Ovo nije izlet, ovo je suštinsko pitanje funkcionisanja dejtonske BiH i samo takva BiH ima šansu da kako-tako funcioniše, rekao je on.

  Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, rekao je da je za njega ovo pobjeda dejtonske BiH i da ovo je pokazalo da BiH može da funkcioniše samo ako se uvažavaju svi.

  – Ovo je pobjeda prava nad politikom, jer neki su htjeli da politički pritisak pobijedi pravo. Ovo je pobjeda činjenica jer ispostavilo se da sud mora reći ono što smo tvrdili sedmicama, a to je da nema odluke nadležnih institucija, kazao je Crnadak.

 • Prema njegovim riječima, kriza koja je izazvana uzurpacijom institucija, pokušajem privatizacije i iznošenjem odlučivanja van institucija BiH nije završena.

  – Dopis iz Haaga olakšao je stvari i otvorio put onima koji su nas u krizu uveli. Ne smije ostati ni trun sumnje da ova zemlja može opstati samo zajedničkim dogovaranjem, rekao je Crnadak.

  Ivanić je dodao da niko ne treba da misli da će se nakon odgovora suda sve nastaviti kao da se ništa nije ni desilo, te da očekuje poteze da se vrate stvari u normalu.

  Crnadak je rekao da je obavio razgovor sa ambasadorom BiH u Hagu, da će o tome obavijestiti Predsjedništvo BiH, a otvaranje pisma za Mladena Ivanića istraživaće komisija koju je formirao, javlja Anadolija.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje