Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ivan Vilibor Sinčić: Bosanska dolina piramida je svjetska priča koja ima ogroman potencijal

Preuzmite sliku

Hrvatski europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić boravio u posjeti Bosanskoj dolini piramida.

U protekla dva dana u posjetu Bosanskoj dolini piramida boravio je hrvatski europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić.

Sinčić je u pratnji direktora Fondacije dr. Semira Osmanagića obišao Bosansku piramidu Sunca, Bosansku piramidu Mjeseca, Prahistorijski podzemni kompleks tunela Ravne, kao i novootkrivene tunele Ravne 3 i Arheološko-turistički park ‘Ravne 2’.

  • ‘Oduševljen sam posjetom, lokacijama, ima predivnih stvari, od samih piramida, tunela, parka, pa do dolina rijeka Bosne i Fojnice i predivnih ljudi. Moram reći da sam zaista oduševljen i pozivam svakoga, ne samo iz BiH, već i cijele Evrope da barem jednom dođe ovdje, da vidi i doživi ovaj prostor i ljude. Ovo je svjetska priča koja ima ogroman potencijal i svi zajedno moramo raditi u tom smjeru, da se nastave istraživanja, razvoj turizma i sve što se s time veže’. – kazao je Sinčić.

    Dodao je kako je za projekat čuo na samom početku, te kao student imao namjeru doći u posjetu, što se ipak nije realiziralo do ovog vremena. Sinčić je kazao i kako mu je bila ogromna čast provesti vrijeme u Bosanskoj dolini piramida i proći lokacije sa dr. Osmanagićem, te kako će priča iz Visokog doći i do ostalih kolega u Evropskom parlamentu.

    ‘Ja ću svojim kolegama u Evropskom parlamentu prenijeti pozitivna iskustva i vjerujem da ćemo se u budućnosti zajedno naći i ovdje i na svaki moguć način pomoći da se nastave istraživanja i razvoj, ne samo Visokog, već i BiH, kao i Evrope, jer su ovo jedine evropske piramide i ovo je i evropska priča. S druge strane, BiH nije članica EU, hoće li biti odlučit će narod u BiH, međutim Evropska komisija ima određene programe i alate da pomogne i ulaže, i programe za zemlje izvan Evopske unije. Skenirat ćemo sve te mogućnosti i vidjeti na koji način možemo doprinijeti’. – istaknuo je Sinčić.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje