Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Italijanski ambasador u BiH: ‘Djelovanje unaprijed i brzo, uz najveći mogući prekid nebitnih kretanja, ključ je za ograničavanje širenja virusa’

Preuzmite sliku

U Sarajevu je danas održan sastanak Nicolasa Minasija, italijanskog ambasadora u BiH, sa Vojinom Mitrovićem, ministrom saobraćaja i komunikacija BiH, i Fahrudinom Radončićem, ministrom sigurnosti BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

‘U ovom teškom periodu Italija je bila prva zemlja na zapadu i u Evropskoj uniji koja se novim mjerama suočila sa prijetnjom COVID19. Iz tog razloga, vjerujemo da je jako važno odmah podijeliti svoje iskustvo sa državama prijateljima, počevši od Bosne i Hercegovine, kako bismo do maksimuma smanjili rizike za stanovništvo i ekonomsku štetu’, rekao je Minasi.

Minasi je uručio dokument u kojem je Civilna zaštita Italije koncentrisala svo svoje dosadašnje iskustvo kako bi osigurala sanitarni, ekonomski i odgovor javne sigurnosti na ovu složenu, vanrednu situaciju. Istovremeno, italijanska strana izrazila je punu spremnost da pruži daljnje korisne informacije za rješavanje problema u BiH, naveli su iz Ambasade Italije.

‘Italiju i Bosnu i Hercegovinu ujedinjuje dugo prijateljstvo. Posebno nakon što je Sarajevo, u znak solidarnosti s Italijom, osvijetlilo Vijećnicu bojama italijanske zastave. Italija smatra da mora maksimalno sarađivati sada, kada se zaraza počinje širiti u BiH. Djelovanje unaprijed i brzo, uz najveći mogući prekid nebitnih kretanja, ključ je za ograničavanje širenja virusa, liječenje onih kojima je njega potrebna i sprečavanje veće ekonomske štete. Niste sami’, zaključio je Minasi.

Dodao je da usvajanje preporučenog ponašanja najbolji put za brzi i pravi izlazak iz ove krize izazvane globalnom pandemijom korona virusa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje