Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Pomirenje u BiH nije postignuto

Preuzmite sliku

Pomirenje u BiH nije postignuto osim ako se ne posmatra prizma “kraj rata”, zaključak je istraživanja “Procesi pomirenja u državama zapadnog Balkana i Turske” koje je predstavljeno danas u Sarajevu.

Istaknuto je da je pomirenje proces koji ima svoje uspone i padove koji zavise od izbornih procesa u kojim mediji u dogovoru s političarima ukazuju na priče koje nisu u diskursu pomirenja.

Koordinator istraživanja za BiH Jasmin Jašarević rekao je da se u procesu pomirenja najviše očekuje od organizacije civilnog društva, a zatim od predstavnika vlasti u okviru određenih regionalnih inicijativa.

Naglasio je da se moraju početi primjenjivati neki novi modaliteti u radu na pomirenju jer je od ratova na ovim prostorima prošlo više od 20 godina i već su stasale generacije mladih koje nemaju s kim da se mire jer nisu ni bili u konfliktu.

Jedan od zaključaka istraživanja je da države nisu u potpunosti prihvatile odgovornost za svoju ulogu u
konfliktima, a samim tim i u posmatranim društvima ne postoji nacionalni konsenzus o odgovornosti.

Također, navedeno je da je postkonfliktna izgradnja države mnogo teža jer zahtijeva šire rekonstrukcije političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa, i iz te perspektive se može reći da pomirenje nije prihvaćeno,
već da je reč o prelaznom procesu koji je pokrenut ali nije doveden do kraja i nije postignuto uzajamno povjerenje među etničkim grupama.

Istraživanje je vršeno u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Srbiji i Turskoj, a projekt je finansijski podržala Evropska unija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,