Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: 20 posto više građana želi vidjeti BiH u Evropskoj uniji

Preuzmite sliku

Istraživanje pokazuje značajan porast podrške građana ulasku BiH u Evropsku uniju, koja je u poređenju sa prethodnom godinom, veća za više od 20 posto.

Vijeće ministara BiH usvojilo je 2. jula ove godine Informaciju o rezultatima istraživanja javnog mnijenja “Stavovi građana o članstvu u Evropskoj uniji i procesu integracija u Evropsku uniju”, koje je Direkcija za evropske integracije provela u aprilu ove godine.

U slučaju raspisivanja referenduma za članstvo u Evropskoj uniji 76,6 posto ispitanika se izjasnilo da bi glasali za ulazak u Uniju. U Federaciji BiH članstvo u Uniju podržava 86,5 posto građana, u Republici Srpskoj taj procenat iznosi 58,9, a u Brčko Distriktu 69 posto.

Stanovnici BiH koji su za ulazak u Evropsku uniju kao razloge podržavanja najčešće navode garanciju trajnog mira i političke stabilnosti (32,6 posto), slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala (28,3 posto) i poštivanje zakona i propisa (18,8 posto). Strah od većih troškova života i poreza je najčešći razlog protivljenja ulasku u EU.

Na pitanje koja je reforma neophodna za unapređenje svakodnevnog života građana 46,8 posto ispitanika je navelo borbu protiv korupcije, 20,2 posto građana smatra da je neophodna reforma pravosuđa, a 11,9 posto misli da je to reforma socijalnog sistema, odnosno, pravednija socijalna zaštita.

Ukupno 25,5 posto ispitanika smatra da je Evropska unija zainteresovana za pristupanje BiH zbog osiguranja mira i stabilnosti, 24,5 posto zbog prirodnih resursa Bosne i Hercegovine, dok je 17,3 posto ispitanika kao razlog navelo širenje evropskog tržišta.

Da će najveću korist od ulaska BiH u Evropskoj uniji imati mladi navelo je 47,1 posto ispitanika, 19 posto građana je odgovorilo da će to biti političari, a 13,8 posto anketiranih misli da korist neće imati niko posebno.

Najveći procenat građana (43,4 posto) smatra da politizacija procesa integrisanja otežava integraciju BiH u Evropsku uniju, 19,5 posto građana su kao razlog naveli nespremnost na promjene, dok je 11,2 posto ispitanika odgovorilo da su to objektivne prepreke, odnosno, obimne reforme u svim sferama života. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,