Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istragu o smrti Slobodana Praljka vodi Hassan Jallow

Preuzmite sliku

Haški tribunal započeo je nazavisnu istragu o unatarnjim operacijama u sudu nakon smrti Slobodana Praljka, koja će se odvijati uz istragu koju vodi holandska policija

Iz Haškog tribunala je saopćeno da će istragu voditi Hassan Jallow, glavni sudac Gambije i bivši tužilac Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne krivične sudove, prenosi BIRN-Justice Report.

“Istraga će početi slijedeće sedmice i cilj je da obezbjedi izvještaj prije zatvaranja Tribunala 31. decembra 2017. godine. Istragom će se procjeniti svi dosadašnji postupci, ali i dati preporuke koje mogu pomoći drugim sudovima u budućnosti. Rezultati istrage bit će objavljeni, poštujući procedure i povjerljive podatke” navedeno je u saopćenju.

Iz Tribunala je prethodno saopćeno da će sarađivati s Javnim tužilaštvom u Haagu koje je pokrenulo istragu o smrti Praljka, koji je nakon što mu je potvrđena dvadesetogodišnja kazna zatvora u Haškom tribunalu, popio nepoznatu tečnost.

“Istraživanje će se fokusirati na pomoć pri samoubistvu i kršenje Zakona o zabranjenim sredstvima” saopćeno je iz službe Javnog tužilaštva.

Praljku, bivšem komandantu Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 29. novembra je potvrđena kazna od 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u BiH. Tada je Praljak, stojeći, uzviknuo da ne priznaje presudu i da nije ratni zločinac, a potom je nešto popio iz male čaše. U zbrci koja je nastala, čule su se riječi Praljkove zastupnice Nataše Fauveau-Ivanović da Praljak “kaže da je popio otrov”.

Uz Praljka, pravosnažno osuđen je i Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili i nekadašnji ministar odbrane Bruno Stojić te bivši načelnik Glavnog štaba HVO-a Milivoj Petković. Bivši komandant Vojne policije Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje