Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Istraga o avionskoj nesreći u Mostaru: Pilot nije doživio srčani udar

Preuzmite sliku

Istraga o padu aviona kod Mostara, u kojem je stradalo pet osoba, od kojih troje djece, zvanično je završena, a izvještaj o ovoj avionskoj nesreći je napisan na 67 strana.

Istražni tim, koji je okupilo Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, napravio je izvještaj o detaljima i uzrocima ovog tragičnog događaja, ali još nije saopštio konkretne podatke.

Međutim, prema određenim saznanjima, uzrok nesreće najvjerovatnije nije bio srčani udar pilota Ivana Karačića, kako su pojedini mediji spekulisali u prethodnom periodu.

“Mogu vam samo reći da su neke spekulacije o nesreći potpuno promašene. Istraga je završena i svi su dobili izvješće u originalu, kako i nalaže Konvencija o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu. Čekalo se duže na završetak istrage zbog nalaza obdukcije”, kazao je juče Igor Pejić, sekretar Ministarstva.

Izvještaj će biti predstavljen javnosti nakon što predstavnici Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) te vazdušne luke Mostar daju svoj komentar na istragu.

Ranije je u fokus stavljana i starost letjelice, koja je bila preko 40 godina. Željko Karan, specijalista sudske medicine iz Banje Luke, koji je radio obdukciju tijela poginulih, rekao je da u ovom trenutku ne može da daje izjave u vezi sa slučajem.

“Sve je završeno, ali po naređenju Tužilaštva BiH podaci o slučaju se u ovom trenutku ne smiju iznositi u javnost. Ubrzo će svi koji su radili na slučaju da se okupe i izađu pred novinare”, rekao je Karan.

U avionskoj nesreći, koja se dogodila 13. maja oko 16 čsati u blizini mostarskog Aluminijskog kombinata, poginuli su pilot Ivan Karačić, mladić Muhamed Sipović, Luka i Lana Lovrić od sedam i deset godina, te osmogodišnji Arman, sin Sanjina Hadžiomerovića. (NN)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,