Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ispred FUP-a u 14 sati protestno okupljanje novinara u Sarajevu

Preuzmite sliku

Neformalna grupa novinara okupit će se danas ispred zgrade FUP-a i iskazati nezadovoljstvo zbog nedavnih prijetnji policajaca ekipi Radija Sloboda Evropa u Sarajevu.

Simbolično protestno okupljanje novinara najavljeno je za 14:00 ispred zgrade Federalne uprave policije u Sarajevu, zbog lošeg odnosa prema novinarima i prošlosedmičnog grubog i neprofesionalnog odnosa prema ekipi Radija Slobodna Evropa, kada im je prijećeno “batinama” i onemogućeno snimanje.

Neformalna grupa novinara poručuje da je važno da se u petak na okupljanju pojavi što više kolegica i kolega jer se napadi na novinare tiču svih nas. Smatraju da je bitno barem na jedan dan zaboraviti na konkurenciju i rivalstvo koje postoji među novinarima i redakcijama. Pozivaju novinare da se ujedine i izbore za svoja prava i bolje uslove rada na terenu. Ono što se desilo kolegama iz Slobodne Evrope, može da se desi svima, i u puno gorem obliku.

“Moramo biti ujedinjeni jer nas šikaniraju, prijete, pljuju, tuku i puštaju da se mrznemo satima radi neke bezvezne izjave”.

Ekipi Radija Slobodna Evropa uz prijetnje je onemogućeno snimanje pred zgradomParlamenta Federacije BiH u Sarajevu, gdje se prošle sedmice održani protesti demobilisanih boraca. Nakon što je ekipa RSE tražila obrazloženje, od fotoreporetera i novinarke, policajci su tražili lične karte i prijetili prijavama. Jedino obrazloženje bilo je da je donesena takva naredba koju moraju da poštuju svi.

Na konstataciju da je riječ o javnom prostoru i da je na taj način onemogućen rad novinarima, te da je neophodno da se pokaže pismena naredba, policajac je pozvao svog pretpostavljenog koji se ekipi obratio: “Hajmo se skloniti odmah i daj malo vamo ličnu”. Ekipa RSE je zatražila ime i broj značke od policajca, koji im je tražio lična dokumenta. Nakon toga je uslijedila žustra rasprava koja je završila prijetnjama ‘batinama’ koje je policajac uputio fotoreporteru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,