Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ispraćaj tabuta za 11. kolektivnu dženazu u Bratuncu: Buket bijelih ruža na tabutu bebe Emira Suljića (FOTO)

Preuzmite sliku

Porodice žrtava i brojni srednjoškolci danas su iz Komemorativnog centra Tuzla ispratili tabute s posmrtnim ostacima sedam Bošnjaka iz Bratunca. Među njima je i dječiji tabut, s nekompletnim tijelom novorođenog Emira Suljića koji je u trenutku smrti imao tek dva dana.

Dženaza-namaz i ukop ubijenih obavit će se sutra nakon džuma-namaza na Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu. Tokom 11. kolektivne dženaze u mezar će biti spušteni: Rešad Salihović, Ramo Hasanović, Šahbaz Sinanović, Mirsad Memić, Šaban Salkić, Samir Ibišević i Emir Suljić. Također, bašluk će se postaviti na mezar Zaima Husejnovića, koji je, prema dozvoli tužioca, ranije ukopan kao NN osoba, a čija je identifikacija nedavno obavljena.

“Među njima najstarija je osoba od 38 godina (Šaban Salkić, op.a), a najmlađa je beba od dva dana. Znači, nakon 25 godina stradanja Bošnjaka u Bratuncu s ovih sedam posmrtnih ostataka, na mezarju Veljaci bit će ukopane 302 osobe. Međutim, još se traži 250”, izjavila je Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja “Žene Podrinja-Bratunac”, dodajući da je, prema željama porodica, 40 osoba ukopano na porodičnim i mjesnim mezarjima prije formiranja mezarja u Veljacima.

Govoreći o najmlađoj žrtvi koja će sutra biti ukopana, Sinanović je pojasnila da je majka Raza malenog Emira rodila u sedmom mjesecu trudnoće.

“Beba sedmače kada se rodi, ide u inkubator, a naše komšije i sugrađani srpske nacionalnosti nisu dali da prođe sanitet da bi ga nekako odvezli do neke bolnice gdje bi dijete moglo biti u inkubatoru”, kazala je Sinanović.

Danas je na njegovom tabutu bio položen buket bijelih ruža.

Shrvana tugom, Raza Suljić dala je potresnu pisanu izjavu u kojoj su roditelji naveli da je dječak rođen 7. marta 1993. a da se njegov mali život ugasio 9. marta. Njegovo je srce, navodi se u izjavi, prestalo kucati, jer su mu bila uskraćena osnovna ljudska prava, a u srcima roditelja zavladala je velika praznina i bol, te bijes zbog dešavanja u čovječanstvu krajem 20. vijeka.

Ističući da, negiranjem genocida u Bratuncu, zločinci danas čine dupli grijeh, efendija Sifet Suljić, imam Šarene džamije u Tuzli, podsjetio je da onaj ko ubije jednu nevinu osobu, kao da je pobio sve ljude.

“S ovog mjesta poručujemo da se nikome zlo ne dogodi, da se svi počinioci ljudske patnje kazne shodno počinjenom djelu, te dovedu pred lice pravde. U dovi Allaha dž.š. molimo: ‘O Allahu Milostivi, podari ovim šehidima obećanu nagradu, njihovim porodicama i rodbini snagu strpljenja i uvedi ih, o Svemogući Allahu, u Džennet firdevs'”, poručio je ef. Suljić. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje