Nedjelja, 15. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ispovijest povratnice iz Sirije: Drugačije je od rata kojeg smo proživjeli ovdje u BiH (VIDEO)

U proteklim godinama desetine muškaraca – državljana Bosne i Hercegovine i zemalja regije priključili su se terorističkim organizacijama i ratovali u Siriji i Iraku.

Sa njima ili za njima odlazile su i njihove supruge, buduće supruge, čitave porodice. Neke su ostale udovice. Rijetke su se iz Sirije vratile u Bosnu i Hercegovinu.

N1 u Dnevniku donosi dio ekskluzivne ispovijesti žene – povratnice iz Sirije, supruge borca Al-Nusra Fronta koji se smatra ogrankom terorističke organizacije Al-Kaida. U dogovoru sa sagovornicom nije otkriven njen identitet.

Sagovornica državljanka je Bosne i Hercegovine. Jedna je od rijetkih žena koja je pobjegla iz ratnog sirijskog vihora. Otišla je u tajnosti. Prema vlastitoj tvrdnji – bez prisile. Islam je prihvatila nekoliko godina prije odlaska u Siriju. Tamo je boravila godinu dana. Iz Turske u Siriju stiže ilegalno. Posrednici su za to platili dvije hiljade evra. Po dolasku stupa u šerijatski brak sa državljaninom jedne od zemalja regiona, borcem Al-Nusra Fronta, ogranka terorističke organizacije Al-Kaida. Naša sagovornica prva je žena koja je pred kamerom odlučila svjedočiti o onome što je doživjela. Samo iz jednog razloga – zbog svih ostalih žena iz Bosne i Hercegovine koje se sa djecom još uvijek nalaze u Siriji – na teritorijima pod kontrolom Al-Nusra Fronta, tzv. Islamske države ili u kampovima pod kontrolom kurdskih snaga.

N1: Opišite nam život u tom mjestu?

“Ratna situacija i ratno stanje. Što se tiče svakodnevnog života malo je drugačije od rata kojeg smo mi proživjeli ovdje u Bosni. Hrane ima, vode ima, ako imate novac sve možete kupiti. Nije vam ništa nedostižno. U svemu tome najgore je bilo granatiranje. To je nešto što se definitivno ne može porediti ni sa čim drugim. To je najgora slika Sirije.”

N1: Od čega ste strahovali?

“Iskreno, najveći strah mi je bio da će da padne granata i da ću ostati zatrpana negdje pod ruševinama, pošto sam viđala takve ljude. Ili da ću ostati živa i gušiti se – tako da me niko neće naći – ili da ću ostati bez ruke i noge. Nisam se plašila smrti, koliko sam se plašila tog stanja.”

N1: Viđali ste mrtve ljude i ranjene ljude pod ruševinama. Vraćaju li Vam se te slike danas?

“Viđala sam. Vraćaju se, itekako. Pogotovo – vraćaju mi se slike djece i često sam na ulici mogla vidjeti djete bez noge i ruke, malo dijete. Svašta bi mi prošlo kroz glavu. Razmišljala bih kakava će njegova budućnost biti i šta se sve moglo biti sa tim djetetom samo da nije takva situacija.”

VIDEO PRILOG POGLEDAJTE OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,