Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Islamska zajednica u BiH: Nema odgađanja džuma-namaza zbog korona virusa

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini apeluje na sve svoje članove i pripadnike da ne podliježu panici koja se širi zbog pojave korona virusa (COVID-19) u BiH, ali da poduzmu sve mjere kako bi se zaštitili od ove bolesti, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Apelujemo na sve članove da se pridržavaju principa lične i respiratorne higijene koja je duboko ukorijenjena u muslimanskoj tradiciji i islamskom nauku kroz uzimanje abdesta, gusula i redovno pranje ruku i sl, ali i da slijede upute i preporuke nadležnih ministarstava”, saopćeno je iz Islamske zajednice u BiH.

Islamska zajednica u BiH će pratiti sve instrukcije nadležnih državnih organa i shodno njima organizovati svoje aktivnosti i javna okupljanja i o tome informisati javnost.

Naveli su da, prema svim relevantnim informacijama, još uvijek nema potrebe za bilo kakvim vanrednim mjerama i današnji džuma-namaz će se organizovati bez ikakvih posebnih restrikcija.

Istovremeno, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović podsjeća sve starije osobe i osobe sa slabijim imunitetom iz rizičnih skupina da im je prema islamskim propisima dozvoljeno, iz preventivnih i zdravstvenih razloga, obaviti podne-namaz u kući umjesto džume u džamiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje