Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Iskazana potreba za manjom količinom slanice u hemijskoj industriji TK

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o proizvodnji slane vode kao osnove za razvoj hemijske industrije tog kantona.

U 2020. godini od strane kupaca u odnosu na planiranu količinu slane vode preuzeto je 3.291 m³ ili 0,13 posto više od strane Sisecam Soda Lukavac d.o.o. Lukavac; 2.417 m³ ili 0,49 posto više od strane Solana d.d. Tuzla, dok je JKP Pannonica d.o.o. Tuzla preuzela planirane količine slane vode.

Rudnik je u 2020. godini proizveo dovoljne količine slane vode da zadovolji kako planirane, tako i naknadno iskazane veće količine za slanom vodom, saopćeno je iz Vlade TK.

U periodu I-XI 2021. godine u odnosu na plan prema kupcima obim realizacije je bio ispod planiranog. Ostvarene količine tj. ukupne količine slane vode za 2021. godinu su zadovoljile potrebe kupaca sa 92,98 posto, a isti su izrazili potrebu za manjom količinom slane vode u odnosu na planirane količine zbog problema u realizaciji svog finalnog proizvoda na tržište, koji je prouzrokovan pandemijom COVID-19.

Stvarne ukupne količine slane vode u 2021. godini će se u konačnosti znati tek po završetku decembra.

Lakši pristup prijavi slučajeva uznemiravanja

Na sjednici je donesena Odluka o usvajanju Protokola o postupanju u slučaju uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja u organima i institucijama javnog sektora Tuzlanskog kantona.

Protokolom Vlada iskazuje opredijeljenost za nultu stopu tolerancije prema uznemiravanju na osnovu spola i seksualnom uznemiravanju kao obliku nasilja, te nastojanje osiguranja blagovremene, suosjećajne, rodno i kulturalno osjetljive pomoći žrtvi kroz djelovanje nadležnih institucija.

-Protokol predstavlja skup mjera i aktivnosti koje se poduzimaju u cilju prevencije uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja kao oblika nasilja, a propisuje internu proceduru za postupanje i preventivno djelovanje u vezi sa neželjenim ponašanjem na radnom mjestu i/ili u vezi sa radnim mjestom. Ovim Vlada TK nastoji osigurati i promovisati spolnu ravnopravnost i zaštitu od uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja u organima javnog sektora, kako u svakodnevnom radu, tako i prilikom zapošljavanja, odnosno školovanja u obrazovnim ustanovama – navode iz Vlade TK.

Protokol se provodi u cilju zaštite pojedinačnih ljudskih prava i sloboda zagarantovanih Ustavom BiH, zakonima i drugim pozitivnim propisima u BiH, kao i obavezujućim međunarodnim dokumentima.

Također, Vlada je na sjednici prihvatila je tekst sporazuma o produženju važenja kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja u TK između Vlade i sindikata.

Data je saglasnost i na Program rekonstrukcije, izgradnje i obnove regionalnih cesta TK za 2022. godinu JU Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Vlade TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje