Subota, 18. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

IPAK program uvodi nagradu ‘Dobre antikorupcijske prakse’

IPAK program, koji finansira Evropska unija, je sastavio grupu ljudi od predstavnika antikorupcijskih tijela, medija i nevladinih organizacija koji će razraditi kriterijume, postupak i ustanoviti nagradu koja se zove “Dobre antikorupcijske prakse”.

Zoran Jačev, vođa tima IPAK projekta, za Fenu je rekao kako je “previše primjera negativnih u pogledu korupcije, odnosno mediji su prepuni informacijama u vezi loših događaja u vidu korupcije, te je potrebno da ono što se radi u borbi protiv korupcije bude istaknuto i pozitivan primjer”.

Dodao je da je ideja ovih praksi, odosno ove nagrade da se identificira, upozna javnost i stvori osnova za širenje takvih praksi na ostalim nivoima i drugim dijelovima BiH.

Ističe da je do sada radna grupa utvrdila kriterijume za odabir praksi.

“To trebaju biti prakse koje nisu previše komplikovane, da se mogu odraditi, da budu u mogućnosti, da budu replicirane na drugim mjestima i da ne bude nešto što je izolovano. Da to stvarno pridonosi smanjenju korupcije i da je to nešto što će probuditi nadu građanima da je ipak moguća borba protiv korupcije”, rekao je Jačev.

On naglašava da je Komisija do sad utvrdila svoj sastav, kriterijume, procedure, a ostaje da se raspiše konkurs, boduju kandidature te da se iz tih kandidatura izvuče koja će nagrada ili koje će se nagrade dodijeliti.

“Intencija ove grupe jeste da se ne dodjeljuju institucijama i ličnostima nego da bude potencirana dobra praksa odnosno ono što se radi u borbi protiv korupcije”, rekao je Jačev.

Nagrada će se prvi put dodijeliti 9. decembra na Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

“Poslije dvije godine trajanja projekta kada ćemo mi to organizovati, trebalo bi da institucije, mediji i nevladine organizacije u BiH na iskustvu onoga što se radilo te dvije godine, preuzmu samostalno da to ubuduće organizuju i dodjeljuju”, rekao je vođa tima IPAK projekta Zoran Jačev. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje