Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Inzko: Puno toga bih ja mogao bolje uraditi, nisam baš najzadovoljniji sa posljednjih 12 godina

Preuzmite sliku

Od 1. avgusta novi visoki predstavnik dolazi u našu zemlju. njemački diplomata Christian Schmidt, dolazi sa jasnom podrškom vodeće države EU, Njemačke.

U razgovoru za O kanal Valentin Inzko, visoki predstavnik koji je jučer podnio ostavku je kazao kako između njega i novog visokog predstavnika ima jedna razlika.

“Tu postoji jedna razlika između Schmidta i mene, on nije diplomata on je političar, rekao bih iskusan političar, jer je sjedio 30 godina u njemačkom parlamentu, bio je 12 godina ministar , četiri godine ministar poljoprivrede, osam godina je bio državni sekretar za narodnu odbranu. On ima ogromnu političku praksu, i poznaje veliki broj političara, od predsjednika Vučića, do ministra vanjskih poslova Francuske, pa i nekih novih ljudi u novoj američkoj administraciji, to će njemu sve koristiti. Naravno koristit će mu i to da će iza sebe imati jednu veliku zemlju.

Međutim tu ima još jedna stvar. Mi smo imali ipak neke izuzetno uspješne godine, kao OHR i međunarodna zajednica, to je bilo prvih deset-dvanaest godina. Sami znate da sam bio ovdje ambasador kada nije bilo ni valute, ni zastave, nije bilo ništa – ali bukvalno ništa. Tri ministarstva sada imamo devet i konvertibilna marka je sigurno možda najstabilnija i najjača valuta na Balkanu. To su neki veliki uspjesi, poslije tih uspjeha, a pogotovo kada se iz tri armije pojavila jedna, jedno ministarstvo odbrane, međunarodna zajednica je rekla, ali ja mislim prebrzo, rekla je da sada počinje nova faza, a ona će se zvati nova odgovornost, domaće rješenje.”,  kazao je Inzko.

Inzko se osvrno na svoj dosadašnji rad i komentarisao kako je mogao dosta toga bolje uraditi.

Puno toga bi ja mogao bolje uraditi, nisam ja baš najzadovoljniji čovjek sa ovime što je bilo posljednjih 12 godina. Međutim treba znati da sam dobio, kada sam došao ovamo papir u ruke, gdje je pisalo “Zatvaranje OHR-a, što brže”. Pet plus 2 agenda, već smo pomenuli i fazu domaće odgovornosti, a treće što je isto važno faza od Dejtona prema Briselu, a akda je ta faza u toku, ne može se očekivati da će stalno neki stranac donositi rješenje, ipak kada si u Briselu kada želiš da budeš član Evropske unije moraš da dokažeš neku zrelost. Sve to se kombinovalo u moje vrijeme. Bilo je dobro kada nismo imali takvog robusnog pristupa kao prvih deset godina, meni je žao ali međunarodna zajednica je to tako željela”,  istakao je Inzko.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,