Subota, 6. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Inzko: Gradonačelnicima i načelnicima omogućiti obavljanje poslova i nakon 1. novembra

Preuzmite sliku

Na ovaj način se osigurala zakonitost, regularnost i pravna utemeljenost svih odluka općina i gradova u tom razdoblju, pravovremena dinamika procesa usvajanja općinskih/gradskih proračuna za 2021. godinu, te funkcionalnost jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH.

S obzirom na brojne upite i nedoumice općina i gradova u Federaciji BiH po pitanju trajanja i isteka mandata trenutačnih gradonačelnika/načelnika i gradskih/općinskih vijeća u situaciji odgađanja lokalnih izbora 2020. godine, Savez općina i gradova Federacije BiH, kao zakonski definiran zastupnik jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH, obratio se 16.10. 2020. godine Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Centralnoj izbornoj komisiji/Srednišnjem izbornom povjerenstvu, tražeći odgovor na pitanje:

Da li mandat trenutačnim načelnicima/gradonačelnicima i trenutačnim općinskim/gradskim vijećima u Federaciji BiH traje do dana objavljivanja Odluke o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2020. godine u „Službenom glasniku BiH“?

Naime, rezultati prošlih Lokalnih izbora 2016. godine su potvrđeni i objavljeni 1.11.2016. godine, a prema Izbornom zakonu BiH, mandat članova predstavničkih tijela (koja uključuju i općinska/gradska vijeća) izabranih na redovnim izborima traje četiri godine i teče od dana objavljivanja rezultata izbora, pri čemu je mandat načelnika i gradonačelnika u FBiH vezan za mandat saziva općinskog/gradskog vijeća. Prema ovim tumačenjima, mandat trenutačnih članova općinskih/gradskih vijeća i trenutačnih načelnika/gradonačelnika u Federaciji BiH ističe 1.11.2020. godine, a Lokalni izbori 2020. godine održat će se tek 15.11.2020. godine. Očekuje se da će CIK potvrditi mandate novoizabranim lokalnim vlastima do 15.12.2020.

U odgovoru na naš upit, Centralna izborna komisija/ Središnje izborno povjerenstvo odgovorilo je da mandat zvaničnika izabranih na Lokalnim izborima 2016. godine prestaje 1.11.2020. godine, napominjući da su ostala pitanja o načinu funkcioniranja organa vlasti regulirana samim aktima organa vlasti, statutima, odlukama i ostalim aktima.

Budući da načelnik/gradonačelnik rukovodi općinskim/gradskim organom uprave i odgovara za ustavnost i zakonitost akata koje donosi i koje predlaže općinskom/gradskom vijeću, ovo pitanje je izrazito značajno i urgentno za cjelokupno funkcioniranje jedinica lokalne samouprave u narednom razdoblju. U ovoj situaciji su interesi općina i gradova izravno ugroženi zbog postojanja pravnog vakuuma u razdoblju nakon 1.11.2020., što bi dovelo u pitanje funkcionalnost jedinica lokalne samouprave u FBiH.

Nakon ovog odgovora, Savez općina i gradova FBiH se urgentno obratio Uredu visokog predstavnika BiH da, sukladno svojim ovlastima i nadležnostima, razriješi ovu situaciju i osigura da trenutačne lokalne vlasti izabrane 2016. godine mogu obavljati aktivnosti iz djelokruga svojih definiranih nadležnosti i rukovoditi općinskom/gradskom upravom u razdoblju od 1.11.2020., kada im prestaje mandat, do dana potvrđivanja mandata novoizabranih načelnika/gradonačelnika.

U odgovoru Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka Savezu općina i gradova FBiH navedeno je „da se neposredno izabranim načelnicima i gradonačelnicima u Federaciji mora omogućiti da obavljaju neophodne zadatke i poslove u periodu od dana isteka četverogodišnjeg mandata do dana kada će novoizabrani načelnici i gradonačelnici u Federaciji preuzeti svoje dužnosti.“

Također se navodi da: „Načelo kontinuiteta obnašanja javne funkcije koje se primjenjuje u ovom slučaju proizlazi iz činjenice da funkcioniranje izvršne vlasti i vršenje njenih funkcija u jedinicama lokalne samouprave moraju biti neprestano osigurani.“

Na ovaj način se osigurala zakonitost, regularnost i pravna utemeljenost svih odluka općina i gradova u tom razdoblju, pravovremena dinamika procesa usvajanja općinskih/gradskih proračuna za 2021. godinu, te funkcionalnost jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje