Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Inzko: Cijeniti ulogu i doprinos žena, danas i svaki dan!

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik Valentin Inzko uputio je čestitke svim ženama u Bosni i Hercegovini povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Istovremeno, iskoristio je ovu priliku da uputi zahvalnost i iskaže divljenje prema ženama koje su dominantne na prvoj liniji globalne borbe protiv pandemije Covida19.

– Vi koje ste angažirane kao zdravstvene radnice i njegovateljice imate ključnu ulogu u borbi protiv pandemije u Bosni i Hercegovini. Svi mi trebamo prepoznati vašu ulogu i doprinos i to cijeniti – izjavio je visoki predstavnik Inzko, dodajući da treba cijeniti i ulogu svake druge žene, danas i svaki dan!

Visoki predstavnik je još jednom naglasio kako se snažno zalaže za veću uključenost žena u svakodnevne političke i socio-ekonomske aspekte života u Bosni i Hercegovini i striktno poštivanje Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, koji propisuje minimalno 40 postotnu zastupljenosti žena u okviru širokog spektra javnih dužnosti.

Nažalost, ovaj propis o zastupljenosti od 40 posto se uglavnom ignorira ili ne poštuje, te je stoga potrebno na izborima 2022. godine načiniti još jedan pokušaj da se u potpunosti ispoštuje navedeni zakon, stav je visokog predstavnika.

Visoki predstavnik, također, poziva sve da se ulože još veći napori na sprečavanju nasilja nad ženama provođenjem politike nulte tolerancije, kao i da se za žene unaprijedi pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju kako bi ih one sebi mogle priuštiti, saopćeno je iz OHR-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje