Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

INZ pripremio plakate, letke i brošure za sigurniji početak školske godine

Preuzmite sliku

Timovi Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) su proteklih dana posjetili škole na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) radi uspostavljanja sistema biosigurnosti u kontekstu zaštite od novog koronavirusa COVID-19.

Uprave škola su upoznate o potrebi preporučenih preventivnih higijenskih mjera, većina je izradila planove na osnovu prijedloga i metodologija koji su im dostavljeni, te je time započeta uspostava sistema biosigurnosti i samokontrole. Ostvaren je i kontakt i saradnja sa školama u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, a neke od njih već primjenjuju smjernice, preporuke i savjete dobijene od timova Instituta.

 • U proteklim danima u javnosti, pogotovo onoj u obrazovnoim sektoru, više nego dobro je prihvaćena namjera Instituta da sva svoja saznanja, znanje i preporuke ustupi sa svim zainteresovanim, putem online PDF brošura u kojima je detaljno pojašnjeno gotovo sve što uprave, nastavno osoblje, roditelji i učenici trebaju znati kako se što bolje zaštititi od COVID-a. Ove sedmice slična praksa se nastavlja na fakultetima i upravi-rektoratu Univerziteta u Zenici (UNZE).

  Načelnik Službe za školsku hidgijenu INZ-a doc.dr. Nino Hasanica naveo je da su u proteklih sedam dana otišli korak dalje i izradili desetine hiljada letaka, brošura i plakata, čiju su distribuciju započeli prema školama u ZDK.

  – Obzirom da su materijali univerzalni, tiču se svih, odlučili smo da ih besplatno ustupimo svim kojima mogu pomoći, da ih sami isprintaju ili umnože – dodao je Hrasnica.

  Time je INZ dopunio svoju zakonsku, profesionalnu i moralnu obaveznu da pomogne odgojno-obrazovnom sektoru kantona na čijem području ima ingerencije, jer su savjeti, preporuke i instrukcije plasirani mnogo široj populaciji.

  Svi materijali dostupni su na internet stranici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica www.inz.ba.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,