Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Intervencija Specijalne jedinice policije MUP-a TK u Banovićima

Preuzmite sliku

BHRT dopisnici iz Tuzle javljaju da je nakon intervencije Specijalne jedinice policije MUP-a TK odblokirana pruga koju su rudari RMU Banovići držali pod blokadom.

Policija je bez upotrebe prekomjerne sile uspjela pomaknuti rudare koji su sjedili na šinama i taj način od sinoć držali pod blokadom prugu. Također, ulaz u direkciju RMU “Banovići” sad čuvaju snage specijalne jedinice gdje se također nalazila grupa nezadovoljnih rudara.

Podsjetimo, blizu 200 rudara jame Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići rano jučer stupilo je u štrajk zbog smanjenja plata i loših uslova rada.

Predstavnici rudara su istakli kako imaju tri zahtjeva – reviziju posljednje plaće, njeno povećanje, kao i povećanje toplog obroka.

Rudari su odbili da razgovaraju s Upravom sve dok ne budu ispunjeni.

Rudari kažu da topli obrok iznosi 10 KM, te žele povećanje za još pet maraka, koliko imaju i svi ostali rudari u Federaciji BiH. Kada je riječ o plati, kažu da je ona smanjena za 150-200 KM te trenutno fizički radnik u jami zaradi od 750 do 800 KM.

Ovo je jedini rudnik u Federaciji koji nije u koncernu sa Elektroprivredom te je ovo prvi put da rudari štrajkuju.

Iz Uprave Rudnika su kazali da su protesti i štrajk nezakoniti, kao i da se među rudare upetljala politika. (Video: FTV | Foto: Nataša Tadić)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,