Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici prvi i jedini takvog tipa u BiH

Preuzmite sliku

Formiranje Instituta za zdravlje i sigurnost hrane je i realizacija ideje o ‘jednom zdravlju’ koja je potekla iz SAD-a, započeta kao ideja zajedničkog djelovanja veterinara, javnog zdravstva i ekologa koji brinu o ‘jednom zdravlju’, s obzirom da su ljudsko zdravlje, zdravlje životinja i okoliša međusobno povezani i sve se radi zbog zdravlja ljudi. Ipak, nećemo se baviti liječenjem, nego zdravljem životinja radi zaštite zdravlja ljudi, kaže Senad Huseinagić čelnik Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Ujedinjenjem Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo te Veterinarskog zavoda nastao je Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, prvi takvog tipa u Bosni i Hercegovini, piše Anadolu Agency.

Tom prilikom, ekipa Anadolu Agency posjetila je prostorije Instituta za zdravlje i sigurnost hrane te o samom Institutu razgovarala sa čelnim čovjekom ove institucije, v.d. direktora, Senadom Huseinagićem.

Osnivač Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je Zeničko-dobojski kanton. Institut je u registru pravnih lica registrovan 20. oktobra 2015. godine te njegov rad formalno počinje tog dana.

Ideja spajanja ova dva zavoda u raznim oblicima postoji još od 2006. godine, a u konkretizaciju smo krenuli 2011. godine, nakon čega dolazi do malog zastoja zbog promjene vlasti. Priču smo ponovo pokrenuli 2014. godine i uspjeli smo u 2015. realizovati ideju koja je prvi ovakav oblik na području bivše Jugoslavije, gdje je bila duga tradicija nekakvog rivaliteta između Veterinarskog zavoda i Zavoda za javno zdravstvo, s obzirom da se, na izvjestan način, obje institucije bave istim poslom“, kaže Huseinagić, objašnjavajući nastanak Instituta.

Od 01. 01. 2016. godine i zaposlenici Veterinarskog zavoda preći će zvanično u Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, čime će Institut započeti rad u punom kapacitetu. Huseinagić govori kako je ovo prvi Institut na području bivše Jugoslavije, dok je to u Evropi sasvim normalno.

“Formiranje Instituta za zdravlje i sigurnost hrane je i realizacija ideje o ‘jednom zdravlju’ koja je potekla iz SAD-a, započeta kao ideja zajedničkog djelovanja veterinara, javnog zdravstva i ekologa koji brinu o ‘jednom zdravlju’, s obzirom da su ljudsko zdravlje, zdravlje životinja i okoliša međusobno povezani i sve se radi zbog zdravlja ljudi. Ipak, nećemo se baviti liječenjem, nego zdravljem životinja radi zaštite zdravlja ljudi”, nastavlja Huseinagić.

Nakon objedinjavanja dva zavoda uslijedile su većinom pozitivne reakcije javnosti.

Nama bi bilo drago kada bi se ova dva zavoda udružili u svim kantonima, jer nije dobro biti sam. Ne bojimo se konkurencije i smatramo da imamo kapaciteta da možemo biti vodeći na ovom području, ali i na području Bosne i Hercegovine kao vodeća institucija koja bi se bavila zdravljem ljudi, imala povjerenje vlasti i građana, a istovremeno pružala usluge našim klijentima kojima se omogućava da budu uspješniji u zaštiti svojih potrošača“, rekao je Huseinagić.

Huseinagić kaže da je posao Instituta za zdravlje i sigurnost hrane da se “miješa” u sve što ima veze sa zdravljem, od ispitivanja do određenih aktivnosti.

Ne postoji oblast u kojoj ne možemo djelovati, od laboratorijske analize hrane koju konzumiramo, do ispitivanja raznih drugih riziko-faktora, poput neadekvatne ishrane, pušenja, prekomjerne upotrebe alkohola kao i rizika iz okoline. Čitav niz aktivnosti kojima želimo uticati na ponašanje ljudi radi poboljšavanja zdravlja i fokusirati se na populaciju, a ne na pojedince. Imamo i Službu školske higijene koja vrlo aktivno radi sa 60.000 učenika u svim školama na području ZDK, gdje osim oblika edukacije radi i na određenim preventivnim pregledima. Osim toga, tu su i projekti iz oblasti ekologije, te donošenje strategije razvoja zdravstva i veterinarske zaštite“, napomenuo je Huseinagić.

Institut će omogućiti organizaciju poslova koje će obavljati veterinarske stanice, bolnice, domovi zdravlja i druge institucije.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane trenutno djeluje u prostorijama JU “Dom zdravlja” Zenica, gdje se nalazi i Kantonalni zavod za javno zdravstvo ZDK, a koji je sada dio Instituta. Ipak, postoji mogućnost da će se svi dijelovi i institucije Instituta nalaziti pod istim krovom, što će omogućiti brži i efikasniji rad ove institucije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje