Četvrtak, 22. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Institucije vlasti u BiH milione potrošile na kafe, sokove, ručkove, hotele…

Institucije vlasti u BiH u prošloj godini potrošile su milione maraka samo na ugostiteljske i hotelske usluge te reprezentaciju. Najmanje 1,2 miliona KM otišlo je na hotelske, ugostiteljske i trgovačke usluge koje su plaćene iz budžeta raznih nivoa vlasti samo dijela institucija koje su do sada otkrile te podatke.

Vrtoglave cifre

„Dnevni avaz” je, naime, analizirao godišnja obavještenja o sklopljenim ugovorima koja su proteklih dana objavljena na Portalu javnih nabavki. Ove informacije pristižu svakodnevno, a vrijedi spomenuti da među do sada objavljenima još nema, naprimjer, troškova koje je na ovakve usluge lani imalo Predsjedništvo BiH.

Stoga je već izvjesno da će u konačnici cifre novca potrošenog na kafe, sokove, kolače, ručkove, hotelske smještaje biti vrtoglavo veće.

Tim više što su Godišnja obavještenja o dodjeli ugovora, kako se administrativno nazivaju, iskazana u iznosima bez uračunatog poreza na dodanu vrijednost (PDV). Ako bi se tome dodalo i ono što potroše javna preduzeća, jasno se dolazi do višemilionskog iznosa.

Kako se saznaje iz do sada dostupnih informacija, na ugostiteljske usluge za potrebe organizacije prijema delegacija i gostiju Parlamentarna skupština BiH je dala oko 32.000 KM. Vrijednost ugovora za ugostiteljske usluge koji je sklopio, kako je navedeno na Portalu javnih nabavki, „kabinet predsjednika i dva potpredsjednika FBiH“ iznosila je skoro 30.000 KM.

Narodna skupština Republike Srpske dala je čak 309.850 KM za smještaj i restoranske usluge koje se plaćaju za, kako je opisano pod predmetom nabavki, „osobe koje prisustvuju sjednicama”.

Slavilo se

Bilo je i slavlja, pa je, između ostalog, Grad Banja Luka samo za smještaj gostiju, protokolarne događaje, obilježavanje Dana grada, Spasovdana i Nove godine sklopio ugovore vrijedne 46.500 KM, bez PDV-a.

Zanimljiv je i primjer općine Bosanski Novi, čija administracija je na internu reprezentaciju potrošila oko 12.000 KM, koliko i Vlada Unsko-sanskog kantona.

Na Portalu javnih nabavki može se naći i podatak da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u ove svrhe potrošila oko 43.000 KM. Vlasti Brčko Distrikta dale su oko 29.000 KM na usluge reprezentacije, Federalna uprava policije za usluge 7.000 KM, koliko i Federalno ministarstvo pravde, dok je Državna agencija za istrage i zaštitu za ugostiteljske usluge potrošila oko 27.600 KM…

„Male“ općine, veliki računi

Analizirajući do sada objavljene podatke institucija vlasti i raznih agencija o nabavkama ugostiteljskih usluga i reprezentaciji, dolazi se i do saznanja kako neke „male“ općine troše daleko više od, naprimjer, institucija na državnom nivou.

Tako je Općina Ugljevik na ugostiteljske usluge potrošila čak 60.000 KM, bez PDV-a, Općina Kalesija više od 25.600 KM, dok je Agencija za javne nabavke BiH, prema objavljenim podacima, dala oko 2.500 KM za usluge reprezentacije. (Dnevni avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,