Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Instaliranje respiratora “Srebrene maline”: Jedan postavljen, drugi tehnički neispravan

Preuzmite sliku

Nabavka ovih respiratora predmet je istrage Tužilaštva BiH

Mustafa Kadribegović, v.d. direktora Federalne uprave Civilne zaštite potvrdio je  da je jutros počela instalacija dva respiratora ACM 812A u bolnici u Goraždu. Riječ je od dva od ukupno 100 respiratora uvezenih u BiH prije šest mjeseci i plaćenih 10,5 miliona maraka, a o čijoj nabavci istragu vodi Tužilaštvo BiH.

Međutim, postavljen je samo jedan aparat, pošto je za drugi utvrđeno da ima tehničke probleme.

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite Mustafa Kadribegović potvrdio je za Fokus da je u Kantonalnoj bolnici u Goraždu postavljen jedan respirator, a da su kod drugog uočeni tehnički problemi, zbog čega će biti vraćen u Sarajevo. Dodao je i da bi se sutra trebalo instalirati 16 respiratora na KCUS-u.

“Narednih  dana prema planu koji je sačinila Komisija zadužena za raspodjelu respiratora aparati bi trebali biti instairani i u ostalim zdravstvenim ustanovama u FBiH, kojima su dodijeljeni”, rekao nam je Kadribegović.

Nabavka ovih respiratora predmet je istrage Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, u istrazi Tužilaštva BiH o nabavci 100 respiratora iz Kine plaćenih 10,5 miliona KM iz budžeta, osumnjičeni su Fadil Novalić, federalni premijer, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite, Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i Fikret Hodžić, vlasnik firme “FH Srebrena malina”.

Inače, 100 respiratora je nabavljeno po hitnoj proceduri kako bi se njima pomoglo liječenje najteže oboljelih pacijenata od Covid-19. Sama istraga nije utjecala na instalaciju respiratora, jer Tužilaštvo BiH nije sprječavalo njihovu raspodjelu. No, punih šest mjeseci od uvoza je bilo potrebno da se nađe firma koja će ih instalirati, piše Fokus.ba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje