Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Inspektori pooštravaju kontrolu uvoza vode, sokova, piva…

Preuzmite sliku

Sektor granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove, prema planu aktivnosti u 2016. godini, radi zaštite zdravlja stanovništva usljed povećanih temperaturnih vrijednosti u ljetnom periodu, u narednom periodu pooštrava inspekcijski nadzor nad skladištenjem i transportom uvezenih pošiljki flaširanih voda, osvježavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova, voćnih nektara, piva i sličnih proizvoda.

Povodom navedenog, Federalna uprava za inspekcijske poslove će vršiti laboratorijsku provjeru zdravstvene ispravnosti uvezenih pošiljki navedene robe, a što podrazumjeva mikrobiološku i osnovnu fiziko-hemijsku analizu, potvrđeno je iz Uprave.

Uzorke uvezenih pošiljki robe uz zapisnik o uzimanju uzorka Federalna uprava za inspekcijske poslove upućivat će na provjeru mikrobiološke i osnovne fiziko-hemijske zdravstvene ispravnosti u laboratorije Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Sarajevu i Mostaru.

Istovremene aktivnosti bit će provedene i od strane inspektorata RS-a, a što podrazumjeva sinhronizovano i ujednačeno postupanje entitetskih inspekcijskih organa u prekograničnom prometu roba u BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje