Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Inspektori obišli Bjelašnicu: Mjere se ne poštuju

Preuzmite sliku

Sanitarni inspektori u Kantonu Sarajevo danas su posjetili skijališta na Bjelašnici gdje su ustanovili da je nužno veće pridržavanje epidemiološkim mjerama među skijašima.

Inspektori su, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, izvršili nadzor kompletnog skijališta, te ski liftova za djecu i odrasle na Bjelašnici, a kojim upravlja preduzeće ZOI'84 Olimpijski centar Sarajevo.

Inspekcijski nadzori provedeni su i u danima vikenda, 2. i 3. januara, kada su preduzeću ZOI'84 rješenjem sanitarnog inspektora naložene hitne korektivne mjere.

Uprkos mjerama koje se odnose na preporučenu distancu među skijašima, ograničen broj osoba na žičari i ski liftovima, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Fahir Halilović rekao je za agenciju Fena da je očigledan nedostatak svijesti kod skijaša.

“Skijaši i sami nepoštivanjem međusobne distance dovode do stvaranja gužve i ugrožavanja tuđeg i vlastitog zdravlja. Kantonalni sanitarni inspektori će i u predstojećem periodu nastaviti kontinuirane kontrole nad specifičnim mjerama za skijališta, kako se Bjelašnica u zimskom periodu ne bi pretvorila u najveći klaster, čime bi se značajno ugrozila trenutno povoljna epidemiološku situaciju u KS. Osim poziva skijašima na odgovorno i savjesno pridržavanje mjera lične zaštite, istovremeno pozivamo i KJP ZOI'84 na strogo pridržavanje zakona, kao i općih i specifičnih mjera u kontekstu COVID-a 19, kao i onih koje su im naložene rješenjima sanitarnih inspektorA”, istakao je Halilović.

Jedna od njih je, kako je kazao, i potreba za većim brojem COVID redara, a iz ZOI’-a 84 danas su najavili angažiranje 20-ak radnika koji će biti raspoređeni na poslovima opservacije i uspostavljaja reda na terenu, u kontekstu donesenih preporuka. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,