Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Inspektori KUIP Tuzla kontrolišu provođenje epidemioloških mjera

Preuzmite sliku

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla kontrolišu poštivanje higijsnsko-epidemioloških mjera u ugostiteljskim objektima, školama, proizvodnim pogonima i javnom prijevozu. U obavljanju svog posla često imaju i neprijatnosti.

Za one koji ne poštuju preporuke Kriznog štaba kantonalnog ministarstva zdravstva predviđene su i novčane kazne. Za prvana lica ona iznose od 3.000 do 10.000, i 500 do 2.000 maraka za odgovorno lice, a za fizička lica odnosno obrtnike- vlasnike ugostiteljskih objekata od 2.000 do 8.000 maraka, istakla je za RTV TK Zorana Morankić, glavna kantonalna inspektorica za zdravstvo i hranu KUIP Tuzla.

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju i povećanog broja zaraženih osoba na podučju Tuzlanskog kantona, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove svakodnevno su na terenu. Podršku im pružaju pripadnici Uprave policije MUP-a TK.

Inspektori kontrolišu i provođenje epidemioloških mjera u obrazovnim institucijama i javnom prijevozu.

Naglašava da prema preporukama Kriznog štaba kantonalnog ministarstva zdravstva u zatvorenom prostoru može boraviti 30 osoba, a na otvorenom stotinu. Ističe i da prilikom obilaska ugostiteljskih objekata nailaze na neugodnosti.

U cilju sprečavanja širenja koronavirusa inspektori će i narednih dana nadzirati poštivanje mjera u objetima gdje se okuplja veći broj ljudi, javnom prijevozu i obrazovnim institucijama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje