Nedjelja, 29. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Inspektori će provjeravati više od 2200 nevladinih organizacija?

Preuzmite sliku

Dom naroda BiH razmatrat će u petak prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, u prvom čitanju, najavljeno je iz Parlamenta BiH.

Taj prijedlog zakona predviđa da se Upravnoj inspekciji omogućava da, uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2200 nevladinih organizacija upisanih u registar Ministarstva pravosuđa BiH što, kako se navodi, zahtijeva znatno manje vremena i proces nadzora čini učinkovitijim, piše Večernji list BiH. Izmjenama i dopunama ovog zakona, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, osigurava se sustavna primjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH te se na tri mjeseca ograničava tehnički mandat i imenovanje vršitelja dužnosti, uz mogućnost produljenja za još tri mjeseca samo u osobito opravdanim slučajevima.

Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, u prvom čitanju, kojim se uređuju plaće i naknade zaposlenih, imenovanih i izabranih osoba u institucijama BiH koje se financiraju iz proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH, osim plaća i naknada sudaca, tužitelja i određenih kategorija stručnog osoblja u pravosudnim institucijama, što se uređuju posebnim zakonom. Izaslanici bi trebali razmatrati i prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama BiH, u prvom čitanju. Riječ je o prijedlogu kojim se predviđa ukidanje prava na isplatu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane dužnosnike u institucijama BiH. Dnevni red sadrži još nekoliko zanimljivih tema o kojima bi se trebalo raspravljati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje