Petak, 2. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Inspekcijska akcija na području TK: Zatečena 22 radnika ‘na crno’, izrečene kazne u iznosu 86.650 KM

Preuzmite sliku

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Tuzla, izvršili su u subotu 40 inspekcijskih nadzora, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju pekarsku, ugostiteljsku, trgovačku, kao i druge proizvodne i uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području Kalesije, Gračanice, Kladnja, Sapne, Srebrenika, Tuzle i Živinica, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika ‘na crno’.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su osam obveznika koji su obavljali rad bez odobrenja nadležnog organa, 22 neprijavljena radnika i devet obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: rad bez odobrenja, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i neplaćanja doprinosa, zapečaćen je 21 objekat i izdata su 32 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 86.650 KM.

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Tuzla, će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,