Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Inspekcija u restoran u Parlamentu BiH zatekla proizvode isteklog roka, bez deklaracija…

Preuzmite sliku

Nakon što im je telefonom prijavljeno trovanje filovanim paprikama u restoranu u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kantonalni veterinarski inspektor i inspektor za hranu otišli su u kontrolu i zatekli neke druge nepravilnosti.

Prijava zbog filovanih paprika desila se u maju ove godine. Tokom kontrole inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo nisu zatekli gotovo jelo zbog kojeg su došli, ali su konstatovali druge nedostatke.

– Konstatovano je sljedeće: da su u kuhinji zatečena i zamrznuta unaprijed pripremljena jela (od kojih su neka ambalažirana u oštećene pvc vrećice), mliječni proizvod isteklog roka upotrebe, sirovine, pretežno meso i riba, bez deklaracija i mogućeg utvrđivanja sljedivosti u ukupnoj količini od 89,69 kilograma.

Proizvode u navedenoj količini inspektor je na licu mjesta proglasio higijenski neispravnim, te naredio njihovo uništenje putem KJKP “Rad”.

S obzirom na to da se prijava odnosila na ispravnost gotovih jela, a da kontrolni uzorci istih, kao ni kontrolni uzorci ostalih jela služenih dan ranije, nisu zatečeni, inspektor je izvršio uzorkovanje gotovih jela služenih na dan kontrole, o čemu je sačinjen poseban zapisnik o uzorkovanju. Radi kontrole higijenskog stanja opreme i radnih površina kuhinje, kao i prostora za usluživanje, uzeti su i uzorci briseva sa navedenih površina – odgovoreno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS za Faktor.ba.

Dodaju da je analizom uzoraka u laboratoriju Veterinarskog fakulteta Sarajevo dobijen zadovoljavajući rezultat ispitivanja gotovog jela, ali da rezultati ispitanih briseva površina nisu odgovarali Smjernicama o mikrobiološkim kriterijama za hranu.

– Zapisnički naloženo uništenje sirovina provedeno je u ostavljenom roku, o čemu je postupajućem inspektoru na uvid data potvrda KJKP “Rad” o neškodljivom uništavanju. Time je zaključena inspekcija iz nadležnosti veterinarske inspekcije, dok je inspektor za hranu vršio nadzor i poduzimao mjere i radnje i svoje nadležnosti, odnosno izdao rješenje o otklanjanu nedostataka zbog nepoštovanja procdura HACCP-a – kazali su iz Kantonalne inspekcije.

Istakli su da je izvršen i kontrolni pregled kuhinje restorana s svom opremom i zatečenim sirovinama, te dokumentacije HACCP-a, i utvrđeno da je restoran postupio po svim tačkama rješenja inspektora za hranu.

– Napominjemo da o trovanju ne možemo govoriti s obzirom na to da navodi prijave nisu potkrijepljeni ljekarskim nalazom, odnosno medicinskom dokumentacijom – ukazali su iz Inspekcije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje