Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Inspekcija naredila povrat 10.700 zaraženih sadnica jabuka iz Francuske

Preuzmite sliku

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 10.700 zaraženih sadnica jabuke iz Francuske. Kod tih sadnica je utvrđeno prisustvo štetnog organizma Agrobacterium tumefaciens, koji uzrokuje rak korijena biljke.

Inspekcija je naredila povrat spornih sadnica u zemlju porijekla. Radi se o veoma opasnom i neizlječivom oboljenju korijena. Sve oboljele biljke moraju biti uništene, dodatni problem stvara i činjenica da sama bakterija preživljava u zemlji i do tri godine i kad se uklone zaražene sadnice. Ipak, nije opasna po čovjeka. U okviru redovnog fitosanitarnog pregleda pošiljke sadnog materijala jabuke sorte Brookfield  u količini od 10.000 komada i Challenger 700 komada iz Francuske, zbog sumnje u kvalitet i prisustvo štetnih organizama, izvršeno je uzorkovanje, i nakon laboratorijskih analiza urađenih na Poljoprivrednom institutu RS potvrđeno je prisustvo štetnog organizma. Isti štetni organizam Agrobacterium tumefaciens je utvrđen i prošle godine u pošiljci sadnica maline iz Poljske u količini od 211.050 sadnica, koju je Fitosanitarna inspekcija RS presrela na području Republike Srpske, koja je u BiH uvezena preko graničnog prelaza Izačić od strane uvoznika iz Mostara, javljaju Nezavisne.  “Sav zaraženi sadni materijal maline je uništen u prisustvu i pod nadzorom Fitosanitarne inspekcije”, kazao je Dragan Mataruga, glavni republički poljoprivredni inspektor.

Inače, sve pošiljke koje inspekcija uzorkuje ostaju na graničnim prelazima pod carinskim nadzorom sve do momenta dobijanja laboratorijske analize. Zanimljivo je i to da je u toku godine otkriveno i devet pošiljki sjemenskog krompira porijeklom iz Danske, Luksemburga, Holandije, Njemačke i Francuske, u ukupnoj količini od oko 140 tona, jer je kod njih utvrđeno prisustvo regulisanog štetnog organizma Fusarium sp, vrlo opasne gljivice koja bi uništila sav urod ranog krompira u RS da je prošla granicu. “Ovo je najbolji dokaz dobrog funkcionisanja Fitosanitarne inspekcije RS i cjelokupnog sistema fitosanitarnog nadzora pri uvozu”, ističe Mataruga. Saša Lalić, načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, kaže da je vrlo teško reći zbog čije greške je zaražen sadni materijal krenuo za RS, ali da ipak ne vjeruje da proizvođači to rade namjerno.

“Ne želim da vjerujem da to neko namjerno radi. Ipak, ono što je za nas važno je da su naši inspektori veoma obučeni za sve detekcije bolesti, da imamo laboratorije koje su opremljene i takođe stručne da ustanove bolesti. To je za nas najveća satisfakcija”, kaže Lalić. Fitosanitarna inspekcija RS u prvih pet mjeseci ove godine pregledala je 58 pošiljki sadnog materijala, od kojih je na osnovu procjene rizika uzeto ukupno 20 uzorka u kojima laboratorijskim analizama nije utvrđeno prisustvo štetnih organizama. U istom periodu pregledano je 440 pošiljki sjemena poljoprivrednog bilja, od kojih je uzeto ukupno 137 uzoraka, od čega je u devet pošiljki utvrđeno prisustvo štetnog organizama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,