Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Incident u školi: Učenice se posvađale pa se majka umiješala

Preuzmite sliku

Međusobne razmirice i sukob nekoliko učenika dobojske Ekonomske škole izmakao je kontroli kada je jedan roditelj došao u ovu obrazovnu ustanovu da se razračuna s učenicom drugog razreda.

Vesna Spasojević, razredni starješina drugog razreda Ekonomske škole, smjer poslovni seketar, kaže da su se đaci posvađali zbog gluposti “jer jedni drugima ne znaju šta će iz obijesti da rade”, ali je majka jedne učenice, vinovnika vršnjačkog prepucavanja, odlučila da pravdu uzme u svoje ruke. “Čula sam čudan zvuk s hodnika, izađem iz zbornice, vidim sva djeca na stepenicama, vidim neka gužva, ja dotrčim… Majka učenice koja je maloljetna je stajala na stepeništu i svađala se sa drugom učenicom, koja je stajala u ćošku, a ispred nje neke njene drugarice, kao čuvale je. Uzmem učenicu za ruku pošaljem je u razred, a majka će meni: ‘Zašto nas prekidate?’ Pitala sam je l’ treba s nekim da se bije”, opisala je Spasojevićeva incident koji se dogodio prije pet dana. Nakon toga je borbena majka odlučila da svoju kćerku više ne šalje na nastavu i da je ispiše iz škole. “Toj majci sam rekao da je ne ispisuje jer će joj biti bolje da završi školu ovdje, ali ona kaže da su tako odlučili”, navodi Zoran Marković, školski pedagog. Zbog zbivanja u Ekonomskoj školi redakciji “Nezavisnih” su se obratili pojedini roditelji, koji tvrde da je došlo do tuče između učenika i njihovih roditelja, u kojoj je morala da interveniše i policija.

“To je ipak dovelo do toga da se veći broj djece ne osjeća sigurno pohađajući nastavu u ovoj školi, te su već neki prešli u druge škole, Gimnaziju i Medicinsku”, tvrde roditelji u mejlu koji su poslali “Nezavisnim”. Tijana Vasiljević-Stokić, v.d. direktora Ekonomske škole, kaže da tuče nije bilo, a nakon nemilog događaja između majke i učenice reagovali su u skladu s Protokolom o postupanju u slučaju nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja djece. “Škola je istog momenta kada se problem desio obavijestila policiju i Centar za socijalni rad. Dosad nisam dobila nikakav pisani trag da neko želi da se ispiše iz ove škole, niti sam čula od razrednih starješina da se djeca osjećaju nesigurno u školi”, rekla je Vasiljević-Stokićeva. Da je ipak u školi došlo do fizičkog obračuna može se naslutiti na osnovu informacije iz dobojske policije, u kojoj kako kažu čekaju da im se dostavi ozljedni list, odnosno potvrda da li se radi o lakšim ili težim povredama, na osnovu čega će biti pokrenut postupak protiv đaka, ali i protiv borbene majke. “Mi ne znamo ko je koga ogrebao, na ovakav ili onakav način, šta je ko kome rekao. Mi to ne znamo, ni ja, ni direktorica”, kaže školski pedagog Zoran Marković.

U međuvremenu, razredni starješina je preduzela mjere iz svoje nadležnosti prema četiri učenika. “Njima ću ja sniziti vladanje, to je ona prva stepenica. Ja imam i Odjeljenjsko vijeće, da pitam profesore šta oni misle da li još da im damo ukor Odjeljenskog vijeća, još jednu ocjenu niže”, pojasnila je Vesna Spasojević. (Nezavisne)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,