Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Incident na komemoraciji povodom sjećanja na poginule na Markalama u Sarajevu

Preuzmite sliku

Jedan od gostiju na Komemorativnoj sjednici Skupštine KS-a vikao je kako se ne treba koristi termin “stradali”, već jasno reći da su građani Sarajeva pobijeni u agresiji.

Povodom obilježavanja 05. februara – Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu 1992-1995. i godišnjice stradanja građana na pijaci Markale, danas je u Narodnom pozorištu u organizaciji Kantona Sarajevo održana zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog Vijeća Sarajeva i općinskih vijeća. Sjednicu je otvorio predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajeva Mirza Čelik koji je prisutne građane pozvao da učenjem Fatihe ili minutom šutnje odaju počast svim ubijenim građanima Sarajeva.

– Sarajevo se danas sjeća svih ubijenih, koji su dali svoj život za slobodu i domovinu. Prije 26 godina na današnji dan 1994. godine, počinjen je stravičan masakr na pijaci Markale u kojem je ubijeno 68 naših sugrađana, a ranjeno njih 144. Današnji dan obilježavamo kao dan sjećanja na sve građane Sarajeva, ubijene tokom 1.395 dana opsade Sarajeva. Peti februar 1994. u opkoljenom Sarajevu, građanima je bio svakodnevnica. Stradalo je preko 11.000 građana od toga 1.601 dijete. Preko 50.000 građana je ranjeno od kojih su mnogi sa trajnim invaliditetom, kazao je Čelik.

Tokom govora predsjedavajućeg desio se incident kada je jedan od prisutnih gostiju ustao i počeo da se obraća okupljenima. On je govornicima i vlastima zamjerio zašto agresora ne zovu pravim imenom i zašto se boje da kažu istinu.

– Mi moramo znati ko nas je pobio, ko je pobio ove ljude. Nismo mi sami sebe pobili. Agresor nas je gađao granatama, naši sugrađani se nisu sami granatirali, rekao je on. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje