Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ikona stigla iz Rusije, ali ministarstvo ne zna gdje je ambasador BiH

Preuzmite sliku

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine saznalo je iz medija da je naš ambasador u Moskvi Željko Samardžija stigao u Bosnu i Hercegovinu, potvrdio je za N1 Denis Hadžović, šef ureda ministrice spoljnih poslova BiH Bisere Turković. Najveći probem je trenutno što nadležni u Ministarstvu spoljnih poslova BiH nisu od sinoć, a ni danas uspjeli stupiti u kontakt sa ambasadorom BiH u Moskvi Željkom Samardžijom.

“Shodno tome uputili smo jednu informaciju Tužilaštvu BiH jer postoji taj međunarodni karakter, koji je jasno naveden i u diplomatskoj noti Ruske Federacije, gdje oni preporučuju da se iskoriste svi pravni mehanizmi, odnosno da se putem Interpola dođe do saznanja za poklon i da ih obavijeste. Shodno tome, ali u nemogućnosti da stupimo u kontakt sa ambasadorom, uputili smo informaciju za preduzimanje mjera iz nadležnosti Tužilaštva BiH s obzirom na sve insinuacije da se radi o nekom vrijednom predmetu, koji opterećuje međunarodne odnose između Bosne i Hercegovine , Ukrajine i Ruske Federacije“, potvrdio je Hadžović za N1.

MIP BiH traži razloge što se, shodno procedurama, ambasador Samardžija nije javio i donio predmetnu ikonu i diplomatsku notu.

Vezano | Ikona vraćena u kabinet Milorada Dodika, brojna pitanja i dalje bez odgovora

Ministarstvo dalje treba preduzeti odgovarajuće radnje prema drugim institucijama. Ili ono, što je navedeno, prema poklonodavcu, kako je navedeno u ruskoj diplomatskoj noti.

“S obzirom da se radi o iskusnom i karijernom diplomati, mislim da je morao znati da se jedna takva nota, u kojoj je on bio diplomatski kurir, diplomatski agent mora donijeti u sjedište. Nepoznat je razlog i u MIP ne žele špekulisati. I to, da li je ambasador Samardžija došao u Sarajevo isključivo zbog predaje ikone, nam je malo nepoznato, s obzirom da je prekjučer popodne dobio poziv iz MIP Rusije, da mu uruče ikonu i diplomatsku notu. U vezi s kim se konsultovao i odlučio da dođe, ostaje izvan domašaja naših saznanja. Nije nas ni obavijestio, tek smo jutros iz naše ambasade u Moskvi saznali da je ostavio otpravnika poslova. Ikona je trebala završiti u Ministarstvu spoljnih poslova, ali u ruskoj diplomatskoj noti navedeno da se ona vrati poklonodavcu“, kazao je šef ureda ministrice spoljnih poslova za N1.

Ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio minstru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu vraćana je u Bosnu i Hercegovinu.

“Ja sam lično donio ikonu iz Moskve i predao je u kabinet Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE), ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

Samardžija kaže kako je potom obavijestio povratno rusku stranu Ambasade u Moskvi da je ikona vraćena darodavaocu, odnosno u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Milorada Dodika, koji se nalazi na Univerzitetsko kliničkom centru Banjaluka, zbog zaraze korona virusom.

U noti koji je od Ruske Federacije dobila Ambasada BiH u Moskvi, kako kaže Samardžija moli se poklonodavac da putem zvaničnih agencija, prije svega Interpola izvrše provjere o porijeklu ikone.

Pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, Milorad Dodik je uručio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu.

Nakon toga, ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za “detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine”.

Rusija je, 23. decembra, vratila ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu,a nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje