Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Igre na sreću kao zarazna bolest: U BiH ima više od 35 hiljada patoloških kockara

Preuzmite sliku

Najprofitabilnije kompanije u BiH iz godine u godinu čine telekomunikacioni, energetski i trgovinski giganti. Zanimljivo je da se među njima nalazi i jedna kladionica čiji je prihod tokom prošle godine iznosio 640 miliona KM.

Samo u Federaciji BiH priređivači igara na sreću u posljednje tri godine ostvarili su ukupan promet u iznosu od 3,7 milijardi KM. Podatak o kontinuiranom rastu iznosa koje ljubitelji igara na sreću troše, sa sociološkog stanovišta je zabrinjavajući, piše N1.

S ukupnom dobiti u iznosu od nešto više od 45 miliona KM, kladionice Premier nalaze na petom mjestu po ostvarenoj dobiti kompanija u BiH u 2017. godini.

Prema analizama izvještaja o poslovanju najveći prihod tokom prošle godine imala je Elektroprivreda BiH s milijardu i 115 miliona KM, zatim slijedi Bingo s milijardu i 35 miliona KM te Holdina s 851 milionom KM. Lanac kladionica iz Čitluka iza sebe je ostavio Telecom, Željezaru, trgovačke lance.

Ljubitelji igara na sreću u FBiH tokom 2017. godine potrošili su 133,5 miliona KM više nego u godini ranije.

Priređivači igara tako su ostvarili milijardu i 600 miliona KM prometa. Trostruko više nego u 2015. Na osnovu dobitaka klađenjem prošle godine u FBiH isplaćeno je milijardu 427 i po miliona KM. Slična situacija je i u RS.

”Ako uzmete u obzir da je kladionica ulaganje od 2-3 marke plus jedna kafa koja košta marku, plus motane cigarete koje za taj dan koštaju još marku, to su vrlo mali iznosi, ali je mnogo onih koji posjećuju takva mjesta”, ispričao je za N1 ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

A što je ekonomska situacija teža, to je više onih koji idu u kladionice dodaje Pavlović.

Zabava ulaganja novca, nada u pozitivan ishod i zaradu ima i drugu stranu. Posljedice igranja igara na sreću po pojedince ipak stostruko su veće od prihoda, ističu stručnjaci. Patološko kockanje bolest je koja uzima danak i u BiH, smatraju psiholozi.

Psiholog Ismet DIzdarević ipak dodaje da teška ekonomska situacija nije isključivi krivac za kockanje. Problem je, kaže, u pojedincu.

”On ne ulazi u to da klađenje može biti velika ovisnost, da klađenje može donijeti tegobe i probleme njegovoj porodici. Njega to ne interesira, jer to je jedna strast koja ga toliko blokira da on vidi samo to, tu mogućnost da bi eventualno mogao nešto postići ostvariti u tom smislu”.

Procjenjuje se da u BiH ima više od 35 hiljada patoloških kockara. Posebna briga je dostupnost klađenja maloljetnicima, koji najčešće igraju sportske kladionice, pa i putem interneta. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,