Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Igor Radojičić: Banja Luka nema kapacitete za smještaj migranata, ne može ih Mektić slati gdje on misli

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da grad nema kapacitete za smještaj migranata i poručio da te ljude ne mogu raspoređivati zajednički organi na nivou BiH, jer to nije njihova nadležnost, već u rješavanje problema moraju biti uključene lokalne i entitetske vlasti, kao i kantonalne u Federaciji BiH.

“Neophodan je dogovor. Ako nema dogovora ne može nikakav ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ili neko drugi “odozgo” da šalje izbjeglice tamo gdje on misli, pogotovo zato što nema uvid u stanje na terenu”, rekao je Radojičić novinarima u Banjoj Luci.

Navodeći da je iz medija čuo za najave da bi migranti mogli da budu negdje smješteni, Radojičić je istakao da Banja Luka nema kolektivne centre predviđene za njihovo smještanje.

“U Vijeću ministara su operisali sa objektima koji više nisu u funkciji, tipa onih u naselju Kuljani, koji nisu više vojna imovina, niti su u namjeni u kojoj su bili”, rekao je Radojičić.

On je ocijenio da u svemu tome ima dosta politike.

“Nadležnost zajedničkih institucija je da na granicama sprovedu kontrolu i zaustave što se dešava. Zajednički organi unutar BiH ne mogu raspoređivati građane, jer to nije njihova nadležnost”, napomenuo je Radojičić. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,