Utorak, 2. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iftar i sehur u Blagajskoj tekiji na Vrelu Bune (FOTO)

Preuzmite sliku

Blagajska tekija na vrelu Bune tokom ovogodišnjeg ramazana nudi mogućnost cjelodnevnog boravka vjernicima koji žele ramazanski post prakticirati u ovom neponovljivom prirodno graditeljskom ambijentu.

Sami počeci gradnje tekije na vrelu Bune vezani su isključivo za vjerski osjećaj predanosti Bogu, a historija je zabilježila da su najpoznatije ličnosti klasičnog perioda Mostara vrelu Bune bili česti gosti i da su u ambijentu tekije činili ibadet.

 • iftar-i-sehur-u-blagajskoj-tekiji-na-vrelu-bune-foto007-20150618
 • Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Suljo ef. Cikotić za Anadolu Agency (AA) kazao je da će Islamska zajednica ove godine organizira klanjanje teravih-namaza tokom mjeseca ramazana i u Blagajskoj tekiji.

  „Mjesec ramazan je mjesec odgoja i preobražaja i u tom smislu Blagajska tekija, kao mjesto duhovnosti, zaslužuje pojačanu pažnju i u organizaciji vjerskog života tokom mjeseca ramazana. Željeli smo da omogućimo našim vjernicama da mogu obaviti noćne namaze u ovom neponovljivom ambijentu. Cilj posta kao i cilj okupljanja u tekijama su jačanje duhovnosti, iskrene vjere i činjenje dova“, kazao je ef. Cikotić.

  Podsjetio je da su neponovljiva priroda, u kojoj se jasnije vidi moć Božijeg stvaranja kao i  jedinstven duhovni ambijent graditeljskog naslijeđa, pogotovo nakon obnove tekije, dodatni poticaj za razmišljanja na koje potiče Kur'an. Osim noćnog, teravih-namaza u tekiji će se zajednički klanjati svih pet dnevnih namaza, a halke zikra ostat će u istim terminima kao i tokom čitave godine, tri puta u sedmici: ponedjeljkom, četvrtkom i petkom navečer.

  Medžlis Islamske zajednice Mostar ove godine nudi mogućnost zajedničkih iftara i zajedničkih sehura. Koordinator Medžlisa Islamske zajednice za aktivnosti na tekiji Edin Džiho za Anadolu Agency (AA) istakao je da bi svi zainteresirani za organizaciju iftara na Tekiji trebali izvršiti narudžbu “makar jedan dan unaprijed, kako ne bi dolazilo ni do kakvih improvizacija.”

  „Želja nam je da svima koji izraze želju da iftare i sehure na tekiji izađemo u susret, ali bismo voljeli kako bi izbjegli improvizacije i kako bi ugođaj i našim gostima i osoblju bio što potpuniji, da izvrše rezervaciju dan ranije. Ako neko iftari na Tekiji pa odluči da ostane do početka posta novog dana, s obzirom da ima vremena da se osoblje pripremi, neće biti nikakav problem“, rekao je Džiho.

  I u slučaju kiše, u restoranskom dijelu Musafirhane Blagajske tekije moći će iftariti stotinu osoba. Tokom mjeseca ramazana restoran u vrijeme posta neće raditi. Biće omogućeno samo turističkim grupama da obiđu prirodno graditeljsko naslijeđe. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,