Utorak, 17. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ifet Feraget: Ovdje se radi o očiglednom zataškavanju ubistva mladića i činjenicama koje mi ponavljamo pet godina

Preuzmite sliku

Nije bez razloga da akcentiram da se na ova dva slučaja lomi cijela situacija. Možete iznositi argumente do besvjesti, ali se sve svodi na krutu i bezobzirnu primjenu prava. Pravo postoji zbog ljudi, istakao je Feraget.

,,Jedan od problema koji se potencira je ta snaga medija. Mislim da ovdje mediji nisu tek tako prisutni, nego postoje razlozi zašto je ovaj slučaj postao toliko poznat u javnosti. Iz jalovih diskusija smo, pogotovo odbrane prvoosumnjičenog, zamalo čuli da Atlantida nije pala. Malo je trebalo.”, kazao je danas advokat porodice Memić, Ifet Feraget nakon ročišta, te dodao:

,,Da biste dokazali da možda neko nije osnovano sumnjiv, vi citirate akte kantonalnih tužilaca protiv kojih je podnijeta prijava upravo zbog zataškivanja dokaza u slučaju Dženana Memića. Postoje floskule kojima nije mjesto u ovakvim predmetima. Politička slika ne znači da će doći na scenu ova ili ona stranka, koje imaju karakter. Sve te stranke koje na pijedestalu drže ljudska prava trebaju se tako i ponašati. Ovdje se radi o očiglednom zataškavanju ubistva mladića i činjenicama koje mi ponavljamo pet godina. Mi nismo ništa novo saznali osim da su tužioci, advokati i doktori pokušali da zataškaju jedno ubistvo. Odluka Ustavnog suda je odluka Ustavnog suda. Nakon nje su izvedeni svi dokazi koji su pokazali da nije bila saobraćajna nesreća. Sud navodi da Tužilaštvo nije dokazalo čak ni da se desila nesreća.”

Ponovio je da se na slučajevima Dragičević i Memić lomi cijela politička situacija.

,,Nije bez razloga da akcentiram da se na ova dva slučaja lomi cijela situacija. Možete iznositi argumente do besvjesti, ali se sve svodi na krutu i bezobzirnu primjenu prava. Pravo postoji zbog ljudi. Kad vam neko ubije dijete i provedete istragu i kažete ko je ubica.”

Dodao je još i sljedeće:

,,To je ono što je revolucionarno u ovom predmetu. Dakle osnov sumnje je postojanje okolnosti da je neko možda učinio KD. Ako osnov sumnje postoji, ne štiti vas optužnica od istrage. Tužilaštvo ne želi da kaže da su Zijad Mutap i Hasan Dupovac ubice i da su jedini odgovorni, ali želi da kaže da postoje okolnosti koje ukazuju da su oni povezani sa opstrukcijama u istrazi vezano za slučaj Dženana Memića. Ovo je teško KD za koje se može izreći kazna zatvora od 10 godina i teža.” (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje