Srijeda, 7. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Identificiranje osoba koje sudjeluju u ratu u Ukrajini: Tužilac Kajganić razgovarao s američkim dužnosnicima

Preuzmite sliku

Glavni tužilac Milanko Kajganić, zajedno sa rukovoditeljicom Odsjeka za terorizam, tužiteljicom Ivanom Petković i suradnikom, sastao se s prvom zamjenicom koordinatora Biroa za borbu protiv terorizma pri Ministarstvu vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Hillary Batjer Johnson, kao i dužnosnicima u ovoj oblasti i stručnjacima angažiranim u borbi protiv terorizma.

Predstavnici Tužilaštva BiH upoznali su goste s radom i aktivnostima Odsjeka za terorizam, uključujući ostvarene rezultate i napore u okviru Udarne grupe za borbu protiv terorizma koja okuplja dužnosnike institucija i agencija za provedbu zakona sa svih nivoa u BiH, na čijem je čelu glavni tužilac.

Dužnosnici iz Sjedinjenih Američkih Država upoznati su s ostvarenim aktivnostima u procesuiranju optuženika za sudjelovanje na stranim ratištima Sirije i Iraka, aktivnostima u smjeru deradikalizacije tih i njima bliskih osoba, kao i povratka i procesuiranja preostalih državljana Bosne i Hercegovine koji se nalaze na tom području.

Također, istaknute su i aktivnosti tužilaštva i partnerskih institucija u identificiranju i procesuiranju državljana BiH za koje postoje saznanja i dokazi da sudjeluju u sukobima na području Ukrajine.

Tužilaštvo BiH i partnerske institucije Sjedinjenih Država imaju aktivnu i dobru suradnju u procesuiranju predmeta terorizma i opasnosti od terorizma i radikalizma, naročito u oblasti u kojoj je bila potrebna međunarodna suradnja u borbi protiv ovih krivičnih djela koja su naročito štetna za sigurnost građana i vladavinu prava.

Intenzivna suradnja u borbi protiv terorizma i prevenciji opasnosti od terorističkih aktivnosti bit će nastavljena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje