Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

ICMP donirao opremu za DNK laboratoriju Federalnoj upravi policije

Preuzmite sliku

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) je donirala Federalnoj upravi policije opremu koja će omogućiti unaprijeđenje forenzičkih kapaciteta policije u Bosni i Hercegovini.

Matthew Holliday, rukovodilac ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, je predao zamjeniku direktora Federalne uprave policije, Ensadu Kormanu, dokumentaciju za opremu koja uključuje niz preciznih pipeta, centrifuge, UV-stratalinker te osnovnu laboratorijsku opremu i namještaj, prenosi Fena

Korman se zahvalio i rekao da će opremu odmah staviti u upotrebu.

Jedan od ICMP-ovih ciljeva je jačanje tehničkih forenzičkih kapaciteta u BiH i sadašnja donacija FUP-u, nakon sličnih donacija Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske (RS) 2017. i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2018. godine, pomoći će ispunjenju tog cilja, saopšteno je iz ICMP-a.

“Oprema koja je danas donirana koristit će se za rad kriminalističke policije i ojačati forenzičke kapacitete države” rekao je Holliday.

Dodao je da ICMP uz podršku donatora EU, Švedske, Velike Britanije i USAID-a, nastaviti podržavati proces traženja osoba nestalim u sukobima.

“Od 31.000 osoba registrovanih kao nestale do 1995. godine, više od 23.000 je pronađeno, a ICMP će nastaviti pomagati vlastima u BiH u pronalasku preostalih 8.000 koji se još vode kao nestali” zaključio je Holliday. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,